Peter Keesom

Uit B&G Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (overleg | bijdragen) op 22 jan 2018 om 13:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
FTA001028839 019 con.jpg

NaamPeter Keesom
GeborenRotterdam, 16-01-1932
Functies cameraman, decorontwerper, regisseur, docent
Bekend vandecors van Rikkel Nikkel en Coco en de vliegende Knorrepot
Periode actief1959 - 1976
Werkt samen metJan van der Does, Massimo Götz
Externe infodecortekeningen en interview met Peter Keesom op Vormvanvermaak.nl


Oeuvre Peter Keesom

Peter Keesom volgt midden jaren vijftig de opleiding Publiciteits Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost in Breda. Daarna is hij twee jaar cameraman bij de NTS (van 1958-1961).

Peter Keesom op camera 3 bij de opnames van Een inspecteur voor u (AVRO, 5-1-1961)

Vervolgens wordt hij in 1961 decorontwerper. Hij ontwerpt onder andere decors voor kinderprogramma's Pas op, Swiebertje, Rikkel Nikkel en Coco en de vliegende Knorrepot, muziekprogramma Meet the band en de eenakter Traan. Eind 1961 verlaat hij de omroep om in Breda les te gaan geven in het kunstonderwijs. Hij blijft tot 2000 werkzaam al docent in het kunstonderwijs, onder meer in de richtingen fotogafie, beeldende vorming en drama.

Daarnaast begint hij eind jaren zestig als regisseur theaterstukken en films te maken. Zijn eerste korte film is De kuil. Een recencent van De Tijd schrijft daarover: "De kuil is naar een verhaal van Jos Rutting en gaat over sex en taboes. Voorbeelden, contracten en een verhouding. Keurig in elkaar geflanst, goed noch slecht." Het volgende stuk waar Keesom tevens in acteert, krijgt betere recenties. Het theaterstuk Enzovoorts vermengt film en theater en is openhartig en oprecht volgens recensenten. Daarna regisseert Keesom Vogelvrij van de Delftse Komedie (1971-1972).

Keesom werkt in de jaren zeventig nog als freelance regisseur voor de KRO en de IKON en hij maakt als regisseur onder meer de reeks De katholieken tussen 1925 en 1975 en twee documentaires over een kind met gescheiden ouders. Hij werkt tevens als grafisch ontwerper en in zijn vrije werk houdt hij zich bezig met fotografie en ruimtelijke kunst.