Rémi van der Elzen

Uit B&G Wiki
Versie door DofT (overleg | bijdragen) op 28 sep 2016 om 15:39
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Rémi van der Elzen Fotografie: Rob Schreuder

NaamRémi van der Elzen
GeborenWeert, 9 juli 1960
Functies presentator, verslaggever
Bekend vanDamokles, Andere koffie, Het paleis, KRO's DolceVita, Teevee Studio
Periode actief1985-heden
Werkt samen metStefan Stasse, Bert Klunder
Triviaschrijft een column in de Gay Krant
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery
Externe infoArtikel NRC 1997

Rémi van der Elzen in de media
Oeuvre Rémi van der Elzen

Na de School voor Journalistiek in Utrecht (1980 – 1983), begint Remi van der Elzen als leerlingjournaliste bij de Barneveldse Courant en komt via een stage (VPRO Villa) als freelancer bij de VPRO en de radio terecht. Ze is betrokken bij een variëteit aan programma’s. Het meest bekend is ze van de interviews die ze voor programma’s als Teevee Studio en Remi ziet sterren voert. Ze streeft altijd naar persoonlijke gesprekken. Ze werkt vanaf 1999 voor RTL 5 en is in 2002 weer werkzaam bij de KRO. Ze besluit ook filosofie te studeren en zich te ontwikkelen als coach in veranderingsprocessen.

Een van de eerste producties van Rémi als radioverslaggeefster is voor de VARA in het programma Hoor Haar in 1985. Vervolgens besluit ze voor de KRO-radio te gaan werken. In 1988 redacteur van Het Dossier en Ratel. Voor het documentaire programma Damokles verzorgt zij van 1989 tot 1992 de vraaggesprekken. Samen met Stefan Stasse doet ze de redactie en presentatie van het satirische programma Andere Koffie op 747 AM. In 1993 maakte ze voor Homonos een reportage over het 10-jarige bestaan van de stichting Tygertje, die lessen zelfverdediging voor homoseksuelen verzorgt. Een thema dat voor Rémi vertrouwd is, gezien het feit dat ze lesbienne is. Ook presenteert ze samen met cabaretier Bert Klunder Het Paleis, een satirische radiorechtbank met onder andere Brigitte Kaandorp.

In 1993 breidt Rémi van der Elzen haar werkterrein uit en maakt haar debuut voor de televisie. Samen met Marcel Verreck presenteert ze het wekelijkse programma Nou dit weer, een mix van reportages, cabaret, muziek en nieuwsfeiten onder eindredactie van Aad van den Heuvel.

Nationale bekendheid verwerft ze echter met haar diepgaande gesprekken in Teevee Studio. In 1993 aanvankelijk begonnen als middagtelevisie en in 1996 verzet naar de avond praat Van der Elzen rond middernacht met een bekende gast. Het concept is eenvoudig: twee fauteuils, één vragensteller, één gast. In dit wekelijkse programma voelt ze een half uur menige Bekende Nederlander aan de tand. Rémi voert de gesprekken op een geheel eigen wijze. Sommige kijkers vinden haar wijze van ondervraging te pinnig.

In de loop der jaren is ze bij diverse programma’s betrokken, bijvoorbeeld als presentator van de achtdelige realityreeks Door het oog van de naald. In 1995 is Rémi betrokken bij een dertiendelige serie Ander Afrika, waarin ze samen met acht andere KRO-presentatoren verslag doet van een vijf maanden durende truckreis van Caïro naar Kaapstad. In 1997 krijgt Rémi eindelijk de gelegenheid om op prime time een programma te presenteren. Het is het zomerse praatprogramma Rémi ziet sterren.

Begin 1999 maakt ze de overstap naar de commerciële omroep en sluit een contract voor drie jaar af met RTL5. Ze verzorgt programma’s als Je leven op video en Alleen op de wereld In het laatste jaar van haar verbintenis met RTL lopen de zaken mis. De samenwerking wordt verbroken; het contract wordt afgekocht en ze keert terug naar de KRO.

In februari 2002 is ze weer te horen op de publieke zender, afwisselend met Hettie Lubberding presenteert ze het programma KRO@yourservice. In april 2002 wordt de programmanaam gewijzigd in DolceVita, vanwege de ongewenste associaties met Pim Fortuyns slogan ‘at your service”. Het dagelijkse programma presenteert Remi van der Elzen tot 2007, afwisselend met Karin de Groot.

Tijdens een sabbatical year,na haar vertrek bij RTL5, besluit ze een universitaire studie filosofie te gaan volgen. Ze volgt tevens een cursus ‘Begeleiden en coachen in zingevende veranderingsprocessen’ af. Ze coacht en traint mensen in communicatie en veranderingsprocessen.Daarnaast treedt ze sinds 2007 op als Stand -Up Filosoof en interviewt voor tijdschrift Esta.In 2008 voert ze diverse gesprekken voor het televisiekanaal Het gesprek.