René van Brakel

Uit B&G Wiki
Versie door ArnoudGoos (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2017 om 08:40
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
René van Brakel
Foto: Babet Hogervorst

NaamRené van Brakel
GeborenValkenswaard, 22 september 1975
Functiespresentator, nieuwspresentator
Bekend vanNOS Journaal, NOS op 3, Brabant Nieuws
Periode actief1990-heden
Werkt samen metAnnechien Steenhuizen, Paul de Leeuw, Jeroen Pauw, John Jansen van Galen
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoRené van Brakel op Twitter

René van Brakel in de media
Oeuvre van René van Brakel

René van Brakel wordt geboren in Valkenswaard, maar verhuist al op jonge leeftijd naar het nabijgelegen Nuenen. De passie voor nieuws zit er niet van jongs af aan in, maar nieuwsgierigheid wel: “Was er ergens een sirene hoorbaar, dan reed ik op mijn fiets erachteraan en wilde ik weten waar wat gebeurd was”. De liefde voor radio is er ook al op jonge leeftijd. Als kleine jongen rommelt hij op zijn kamer met een cassettedeck en speelt hij radiootje maken. Hij liefst doet hij de Veronica Vrijdag na, omdat iedereen in zijn omgeving daar naar luistert. Op de middelbare school in Eindhoven wordt zijn passie voor radio steeds serieuzer. Hij reageert op een advertentie voor het oprichten van de lokale radiozender van Nuenen. Samen met andere enthousiaste jongeren richt hij de zender op en deze groeit later nog uit tot het tamelijk succesvolle Radio Decibel. Vrijwel al zijn vrije tijd besteedt Van Brakel aan het radiostation: “Je ging elk moment in die studio, dat niet meer dan een omgebouwde garagebox was, zitten. Het was allemaal houtje-touwtje, maar wel heel erg leuk om te doen.”

Na een paar jaar stapt hij over naar de naburige lokale omroep van Geldrop. Deze omroep is al iets meer met het nieuws bezig en het bereik van de zender is groter. Wanneer één van zijn collega’s in Geldrop journalistiek gaat studeren en wordt ontdekt door Omroep Brabant, besluit Van Brakel ook journalistiek te gaan studeren. Door zijn collega wordt hij aangemoedigd ook een bandje naar Omroep Brabant te sturen. Dit heeft resultaat: tijdens zijn eerste jaar School voor Journalistiek in Tilburg, mag hij beginnen bij Omroep Brabant. Hoewel hij pas net aan de opleiding is begonnen, mag hij al meteen het nieuws lezen. Bovendien krijgt hij de kansen het vak in de praktijk te leren. Van Brakel loopt zijn eerste stage bij Omroep Brabant, omdat hij er toch al werkt. Zijn tweede stage is voor het Radio 1 journaal van de NOS. Wanneer deze stage is afgerond, wordt hij gevraagd aan te blijven als freelancer, maar Van Brakel vindt de afstand met Brabant te groot. Bovendien kan hij nog enkele stappen maken bij Omroep Brabant.


De overstap naar televisie

Van Brakel is al geruime tijd te horen op de televisiezender van Omroep Brabant als station-voice, wanneer hij wordt gevraagd het televisienieuws te presenteren. Hij aarzelt in het begin, maar presenteert op 2 februari 2002, de dag van de bruiloft van Prins Willem-Alexander en Máxima, zijn eerste televisiejournaal. Ondertussen gaat het radiowerk gewoon door. Een oud-collega van de lokale radio in Geldrop werkt inmiddels voor Met het oog op morgen en haalt Van Brakel over daar ook te komen werken. Hij gaat op het aanbod in en reist tweemaal per week af naar Hilversum om op zondagen met John Jansen van Galen en op woensdagen met Jeroen Pauw Met het oog op morgen te maken. Terwijl hij nog altijd het nieuws bij Omroep Brabant blijft presenteren, werkt Van Brakel op freelance basis bij zowel Met het oog op morgen als het Radio 1 journaal. Dit doet hij tot 2008, wanneer hij definitief overstapt naar de NOS.


Journaal op 3

Bij de NOS werkt Van Brakel in eerste instantie op de vierentwintiguursredactie als redacteur-nieuwslezer. In de praktijk betekent dit dat hij nieuwsuitzendingen voor de radio maakt en presenteert. Vrijwel direct na Van Brakels aantreden stopt Winfried Baijens bij het Journaal op 3. Van Brakel, die inmiddels de nodige ervaring heeft als nieuwslezer, geeft aan wel interesse te hebben om hem op te volgen en doet een screentest, maar de keuze valt uiteindelijk op Eva Jinek. Na ruim een half jaar blijkt dat er krapte is in het rooster en Van Brakel wordt alsnog gevraagd enkele maanden mee te presenteren. Langzaamaan groeit zijn invalwerk uit tot een rol als vaste presentator. Daarnaast wordt hij eindredacteur op de vierentwintiguursredactie.

In 2011 wordt het Journaal op 3 samengevoegd met de website NOS Headlines en de radionieuwsdienst van 3FM. Het resultaat is een verandering van naam (naar NOS op 3) en een preciezer gedefinieerde doelgroep en functie. NOS op 3 richt namelijk op een doelgroep van jong volwassenen en wil proberen het nieuws van een andere kant te laten zien en het toe te spitsen op de leden van de doelgroep. Van Brakel geeft een metafoor voor de nieuwsselectie bij NOS op 3: “Een kubus heeft allerlei kanten en vaak zie je maar één bepaalde kant van die kubus. Wij proberen juist die andere kanten eens te laten zien.” Van Brakels werkzaamheden blijven ondanks de verandering in naam en doel hetzelfde: naast het presenteren van het nieuws is hij betrokken bij het samenstellen van de uitzendingen, het schrijven van presentatieteksten en zelfs het monteren van eigen onderwerpen.

Ondanks dat hij anderen niet wil imiteren, heeft hij aan het begin van zijn carrière enkele nieuwslezers die hij goed vindt gevraagd om hun mening en begeleiding. Zo vraagt hij Sacha de Boer, Henny Stoel en Jeroen Pauw om advies. Ook Gijs Wanders vindt hij erg goed: “Ik durf mezelf echt niet te vergelijken, maar als ik dicht kom bij de manier waarop Gijs Wanders het deed, dan vind ik dat een groot compliment”. Van Brakel vindt dat een nieuwspresentator dicht bij zichzelf moet blijven. Het neutrale imago is belangrijk, maar dit hoeft niet kil en afstandelijk te betekenen: “Onder hoofdredacteur Marcel Gelauff mag een nieuwspresentator wat meer persoonlijkheid laten zien. En dat is goed. Het is een mens van vlees en bloed dat jou het nieuws zit te vertellen”.


Het NOS Journaal

Na al een enkele keer te zijn ingevallen, wordt begin 2011 aan Van Brakel gevraagd of hij ook vaste invaller wil worden bij het NOS Journaal. Hij gaat op dit aanbod in en vanaf dat moment combineert hij zijn eindredacteurschap, zijn presentatiediensten bij NOS op 3 met het presenteren van het NOS Journaal. Het NOS Journaal past hem naar eigen zeggen minstens zo goed als het NOS op 3-format, waarbij hij iets losser moet zijn: “Een gewoon Journaal, daar kun je me ’s nachts voor wakker maken. Bij NOS op 3 ben je veel creatiever bezig, dus er wordt ook veel meer van je gevraagd.”


EenVandaag

Op 1 januari 2017 verlaat Van Brakel de NOS en gaat hij aan de slag als hoofdredacteur van Een Vandaag.

Prijzen en onderscheidingen