Retour Madrid

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Bas agterberg (Overleg | bijdragen) op 16 jul 2008 om 09:29 (Nieuwe pagina: {{ Infobox Productie | periode = 1968 | archief_link = [http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?ChapterID=1164&searchText=retour%20madrid Beeld en Geluid] | makers = [[#Mak...)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1968
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1960-1969
MediumBioscoop


Beschrijving

Bert Haanstra was een fanatiek supporter van de Amsterdamse voetbalclub Ajax. Dat hij vroeg of laat een film over voetbal zou maken, kon dus niet uitblijven. Het moest een grote film worden die een heel voetbalseizoen van Ajax zou beslaan, met aan het einde natuurlijk liefst een internationaal succes voor de club. Maar toen de productie eenmaal was begonnen liep het anders: Ajax werd al in de eerste ronde van de Europa Cup voor Landskampioenen uitgeschakeld door Real Madrid (thuis 1-1, uit2-1 na verlenging) en Haanstra maakte ertoen maar een korte film van: Retour Madrid.

Niet lang daarna won Ajax wel drie jaar achtereen diezelfde Europa Cup, maar Haanstra had het inmiddels te druk met andere projecten om alsnog zijn grote voetbalfilm te maken. Retour Madrid bevat opnamen van de besloten tactische voorbespreking door trainer Rinus Michels en er zijn hoofdrollen voor Johan Cruijff en Piet Keizer.

Makers

Productie en regie: Bert Haanstra

zwart wit 21 minuten