Rogier Proper: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 8: Regel 8:
| overlijden_plaats =
| overlijden_plaats =
| functies = [[:Category:journalist|journalist]], [[:Category:scenarioschrijver|scenarioschrijver]]
| functies = [[:Category:journalist|journalist]], [[:Category:scenarioschrijver|scenarioschrijver]]
| bekend_van  = ''[[Ronflonflon]]'', ''[[Goede tijden slechte tijden]]'', ''[[Goudkust]]', ''[[Onderweg naar morgen]]'
| bekend_van  = ''[[Ronflonflon]]'', ''[[Goede tijden slechte tijden]]'', ''[[Goudkust]], ''[[Onderweg naar morgen]]
| periode_actief  =
| periode_actief  = 1970- heden
| werkt_samen_met =
| werkt_samen_met =
| trivia = [[Trivia: Rogier Proper|Trivia]]
| trivia = [[Trivia: Rogier Proper|Trivia]]
Regel 19: Regel 19:
}}
}}


Na de middelbare school in Haarlem gaat Proper in de jaren zestig Politieke en Sociale wetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1970 werkt hij als (radio)-journalist bij de [[VARA]] en de [[VPRO]]. Hij wordt bekend wanneer hij voor ''[[Goede tijden slechte tijden]]'' het bedrijf [[Doctor Proctor Scripts]] opricht, dat hij in 1998 verkoopt aan [[Joop van den Ende]]. Hierna schrijft hij nog scripts voor films, het boek ''Kill your darlings'', en geeft hij scenariocursussen in Rotterdam.


Proper studeert aan de Universiteit van Amsterdam, waarna hij als (radio)-journalist bij de [[VARA]] en [[VPRO]] gaat werken. Voor GTST richt hij het bedrijf Scriptstudio op, dat in september 1988 door [[Joop van den Ende]] wordt overgenomen. Hierna schrijft hij nog scripts voor films, een boek, en geeft hij les aan een school in Rotterdam.
In de jaren zeventig is Proper werkzaam bij de radio, hij werkt daar onder andere mee als journalist, redacteur en presentator aan programma’s als ''[[Piet Ponskaart presenteert]]'', ''[[Gods eigen radioprogramma]]'' en later vanaf 1988 ''[[Ronflonflon]]'', en ''[[Ekkel horizontaal]]'' vanaf 1993.
 
Het schrijven voor film en televisie begint voor Rogier Proper in 1974 wanneer hij samen met [[Olga Madsen]] het scenario schrijft voor de korte film ''[[Straf]]''. De film wint in datzelfde jaar de Zilveren Beer voor ‘de beste korte film’ op het Internationaal Filmfestival in Berlijn. In 1975 schrijft Proper de dialogen voor de thrillerfilm ''[[Rufus]]'', geregisseerd door Samuel Meyering.
 
Hij blijft zijn werk voor de radio combineren met het schrijven voor televisie. Begin jaren tachtig schrijft hij twee eenakters in opdracht van de [[NOS]], ''[[Gekkenbriefje]]'' (1980) en ''[[Dodenakker]]'' (1983). Eind jaren tachtig werkt hij mee aan een drietal films; ''[[De Ratelrat]]'' (1987), ''[[Van geluk gesproken]]''(1987) en ''[[Dorst]]'' (1988). De stijl van deze producties lijkt sterk te verschillen met zijn latere werk.
 
Rogier Proper wordt door Olga Madsen in 1993 aangetrokken voor het schrijfteam van de in 1990 gestarte soapserie ''Goede tijden slechte tijden''. De serie is gebaseerd op het Australische ''The restless years'', met als uitgangspunt een groep schoolverlaters. Aanvankelijk worden de scripts vertaald, maar al snel ontwikkelen de schrijvers eigen verhaallijnen rondom het fictieve stadje Meerdijk.
 
Rogier Proper besluit een eigen bedrijf te starten, Doctor Proctor Scripts, waarmee hij al snel verantwoordelijk is voor de scripts van ''GTST''. Later is zijn bedrijf verantwoordelijk voor onder andere de scenario’s van ''[[Onderweg naar morgen]]''(vanaf 1994) en ''[[Goudkust]]'' (vanaf 1996). Voor elke soap heeft Proper een vast team. Organisatie is volgens hem het belangrijkst, op die manier kan er aan meerdere soaps tegelijk gewerkt worden. Proper ziet het schrijven voor een soap als een soort lopende band werk. In ''de Volkskrant'' van 6 september 1998 onthult Proper het mechanisme achter de soap: “Het geheim van een goede soap is de kijker elke dag hetzelfde voor te schotelen. Maar dan net een beetje anders”. In 1998 wordt het bedrijf over genomen door Endemol en verandert de naam naar [[Scriptstudio]].  
 
Hierna werkt Proper onder andere nog mee aan de komische serie ''[[Hertenkamp]]'' (1998) voor de NOS, de comedy ''[[Kwartelhof]]'' (2001) voor [[Teleac/NOT]] en de films ''[[De dominee]]'' (2004) en ''[[Paradise now]]'' (2005). Tevens maakt Proper in 2007 en 2008 het programma ''[[Koning van de Maas]]'' samen met de leerlingen die hij een scenariocursus geeft in Rotterdam. Ook schrijft Proper een boek, ''Kill your darlings''(2007), waarin hij het vak van scenarioschrijven bespreekt.  


[[Category:Personen|Proper, Rogier]] [[Category:Journalist|Proper, Rogier]] [[Category:Scenarioschrijver|Proper, Rogier]]
[[Category:Personen|Proper, Rogier]] [[Category:Journalist|Proper, Rogier]] [[Category:Scenarioschrijver|Proper, Rogier]]

Huidige versie van 21 jun 2013 om 07:41

Na de middelbare school in Haarlem gaat Proper in de jaren zestig Politieke en Sociale wetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf 1970 werkt hij als (radio)-journalist bij de VARA en de VPRO. Hij wordt bekend wanneer hij voor Goede tijden slechte tijden het bedrijf Doctor Proctor Scripts opricht, dat hij in 1998 verkoopt aan Joop van den Ende. Hierna schrijft hij nog scripts voor films, het boek Kill your darlings, en geeft hij scenariocursussen in Rotterdam.

In de jaren zeventig is Proper werkzaam bij de radio, hij werkt daar onder andere mee als journalist, redacteur en presentator aan programma’s als Piet Ponskaart presenteert, Gods eigen radioprogramma en later vanaf 1988 Ronflonflon, en Ekkel horizontaal vanaf 1993.

Het schrijven voor film en televisie begint voor Rogier Proper in 1974 wanneer hij samen met Olga Madsen het scenario schrijft voor de korte film Straf. De film wint in datzelfde jaar de Zilveren Beer voor ‘de beste korte film’ op het Internationaal Filmfestival in Berlijn. In 1975 schrijft Proper de dialogen voor de thrillerfilm Rufus, geregisseerd door Samuel Meyering.

Hij blijft zijn werk voor de radio combineren met het schrijven voor televisie. Begin jaren tachtig schrijft hij twee eenakters in opdracht van de NOS, Gekkenbriefje (1980) en Dodenakker (1983). Eind jaren tachtig werkt hij mee aan een drietal films; De Ratelrat (1987), Van geluk gesproken(1987) en Dorst (1988). De stijl van deze producties lijkt sterk te verschillen met zijn latere werk.

Rogier Proper wordt door Olga Madsen in 1993 aangetrokken voor het schrijfteam van de in 1990 gestarte soapserie Goede tijden slechte tijden. De serie is gebaseerd op het Australische The restless years, met als uitgangspunt een groep schoolverlaters. Aanvankelijk worden de scripts vertaald, maar al snel ontwikkelen de schrijvers eigen verhaallijnen rondom het fictieve stadje Meerdijk.

Rogier Proper besluit een eigen bedrijf te starten, Doctor Proctor Scripts, waarmee hij al snel verantwoordelijk is voor de scripts van GTST. Later is zijn bedrijf verantwoordelijk voor onder andere de scenario’s van Onderweg naar morgen(vanaf 1994) en Goudkust (vanaf 1996). Voor elke soap heeft Proper een vast team. Organisatie is volgens hem het belangrijkst, op die manier kan er aan meerdere soaps tegelijk gewerkt worden. Proper ziet het schrijven voor een soap als een soort lopende band werk. In de Volkskrant van 6 september 1998 onthult Proper het mechanisme achter de soap: “Het geheim van een goede soap is de kijker elke dag hetzelfde voor te schotelen. Maar dan net een beetje anders”. In 1998 wordt het bedrijf over genomen door Endemol en verandert de naam naar Scriptstudio.

Hierna werkt Proper onder andere nog mee aan de komische serie Hertenkamp (1998) voor de NOS, de comedy Kwartelhof (2001) voor Teleac/NOT en de films De dominee (2004) en Paradise now (2005). Tevens maakt Proper in 2007 en 2008 het programma Koning van de Maas samen met de leerlingen die hij een scenariocursus geeft in Rotterdam. Ook schrijft Proper een boek, Kill your darlings(2007), waarin hij het vak van scenarioschrijven bespreekt.