Ronald van den Bersselaar

Uit Beeld en Geluid Wiki
Versie door Liselotte Doeswijk (Overleg | bijdragen) op 23 okt 2014 om 13:17 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Ronald van den Bersselaar | geboorte_datum = | geboorte_plaats = | overlijden_datum = | overlijden_plaats =...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Ronald van den Bersselaars is sinds begin jaren negentig decorontwerper. In de jaren negentig breekt hij door met decors voor shows van John de Mol en Joop van den Ende. Sinds 2000 ontwerpt hij ook steeds vaker decors voor actualiteiten en infotainment, zoals De wereld draait door, Nieuwsuur, Shownieuws, Hart van Nederland en RTL Boulevard. Ook de decors voor grote shows als The voice of Holland

Ronals studeerde binnehuisarchitectuur aan de St. Joost academie in Breda. Bij zijn stage in 1987 bij de Afdeling Decorontwerp van de NOS assisteert hij Mary Lawton. Daarna wordt hij teruggevraagd als freelancer. Vooral in de zomer, als de vaste medewerkers op vakantie zijn, is er veel werk voor freelance-ontwerpers. Maar de afdeling heeft het financieel zwaar na de verzelfstandiging in 1988. Freelance-contracten worden opgezegd en ook de helft van de ontwerpers in vaste dienst krijgt ontslag.

Toch lukt het Ronald om aan het werk te blijven. Tot 1993 assisteert hij regelmatig Misjel Vermeiren en daarna werkt hij tot ongeveer 1997 als assistent van Roland de Groot. Deze ontwerpers werken voornamelijk voor Joop van den Ende en later ook John de Mol. De Mol en De Groot spannen zich ervoor in dat Ronald kan blijven werken, De Mol neemt zelfs zijn contract enkele maanden over.

Ronalds eerste grote opdracht als zelfstandig decorontwerper is voor Casino royal, ook de decors voor Love letters, Blind date en All you need is love zijn belangrijk voor hem. Zijn bedrijf (vanaf 2004 BEEO genoemd) groeit, er komen twee compagnons bij en opeens is hij een serieuze concurrent voor de decorontwerpers van de voormalige afdeling decorontwerp, waar zijn leermeesters vandaan komen. Toch onderhoud Ronald goede contacten met de andere actieve ontwerpers, zoals Anne-Mari Ahola, Dirk Debou, Harald Kassies en Hub Berkers en werkt hij soms met ze samen.