Ronald van den Bersselaar

Uit B&G Wiki

Ronald van den Bersselaar is sinds begin jaren negentig decorontwerper. In de jaren negentig breekt hij door met decors voor spelprogramma's van John de Mol (De 100.000 gulden show). Decors voor grote shows als The voice of Holland worden in de jaren daarna zijn specialiteit, maar hij ontwerpt ook sets voor praatprogramma's (De wereld draait door) en live-shows (Guus Meeuwis, Kensington).

Opleiding en assistent decorontwerp

Ronald studeert binnenhuisarchitectuur aan de St. Joost Academie in Breda. In 1987 loopt hij stage bij de NOS Afdeling Decorontwerp en assisteert hij Mary Lawton. Na afstuderen wordt hij teruggevraagd als freelance decorassistent. Tot 1990 is hij de rechterhand van topontwerper Misjel Vermeiren (onder meer voor Ron's honeymoonquiz) en daarna werkt hij tot ongeveer 1992 als assistent van Roland de Groot.

1992-2004

Ronalds eerste grote opdracht als decorontwerper is voor Casino royale een productie van John de Mol. Daarna volgen meer (spel)shows, zoals De 100.000 gulden show (later Staatsloterijshow), Love letters, Lucky lotto live, All you need is love, Cor en co, Weekend miljonairs, Una voce particolare en RTL Boulevard. Ronald werkt binnen een maatschap samen met een architect en een binnenhuisarchitect. Daarom doet hij ook met enige regelmaat een opdracht voor een bedrijf, pretpark of museum, maar de hoofdmoot van het bedrijf zijn de televisiedecors.

2004-heden

In 2004 stapt Ronald uit de maatschap en gaat hij zelfstandig verder onder de naam BEEO. Endemol en TALPA zijn belangrijke opdrachtgevers, maar ook rechtstreeks van de omroepverenigingen komen mooie opdrachten, zoals de dagelijkse talkshow De wereld draait door en de Kinderen voor kinderen shows van de VARA.

Naast spelprogramma's als Bankgiro loterij, Deal or no deal en Miljoenenjacht ontwerpt BEEO steeds vaker muziek en dansshows zoals So you think you can dance, Dancing with the stars, Dance dance dance, het Nationaal Songfestival en het Junior Songfestival.

TVOH

The voice of Holland is door het internationale succes van het format waarschijnlijk het meest bekeken decor van Ronald. De landen die het format kopen krijgen enige vrijheid bij de uitvoering, maar zij volgen in grote lijnen wel de uitgangspunten van het oorspronkelijke Nederlandse ontwerp. Soms wordt het beter dan het origineel, bijvoorbeeld in de wat grotere landen waar meer budget beschikbaar is. De beste invloeden en innovaties komen vervolgens weer terug in de Nederlandse oerversie en zo evolueert het decor van The voice of Holland elk seizoen verder.

Internationaal

Naast televisiedecors ontwerp Ronald decors voor concerten. Zo ontwerpt hij sinds 2015 de Groots concerten van Guus Meeuwis en de concerten van Kensington in de Ziggo Dome. Internationaal timmert hij aan de weg als artdirector voor Chinese talentshows en de Doha Debates in Quatar.

Prijzen

2016 The Bart Clement Award for Favorite Creative Person (Dutch Live Entertainment Awards)