Sipke Jan Bousema

Uit B&G Wiki
Versie door Bas agterberg (overleg | bijdragen) op 3 jun 2014 om 14:02
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamSipke Jan Bousema
GeborenDokkum, 15 augustus 1976
FunctiesPresentator, acteur, regisseur
Bekend vanSchooltv-Weekjournaal, ZipZoo, Junior Eurovisie Songfestival
Periode actief1995-heden
Werkt samen metKim-Lian van der Meij, Anniko van Santen
Externe infoofficiële site

Sipke Jan Bousema in de media
Oeuvre Sipke Jan Bousema

Van jongs af aan is Sipke Jan Bousema al gefascineerd door media. Als acht jarige is hij al in de weer als verslaggever/hoofdredacteur van zijn eigen Bousemakrant. Ook organiseert en presenteert hij verschillende malen playbackshows op zijn basisschool. Een carrière in de mediawereld lijkt dan een logische volgende stap.

Op zijn elfde komt zijn droom uit. Sipke Jan mag als correspondent aan de slag bij de NCRV. Zonder problemen slaagt hij erin leden te werven en evenementen te organiseren. Op zijn vijftiende begint hij een videobedrijf SJB Producties. Na de middelbare school volgt hij cursussen aan de Media Academie om zich verder te ontwikkelen op het gebied van productie, bureauredactie en interviewtechniek.

Vervolgens is Sipke Jan jarenlang actief achter de schermen als producer en regisseur voor programma's als Alles kits, Dinges en Club Veronica. In 1999 mag hij voor het eerst proberen zelf een programma te presenteren. Dit wordt het Schooltv-Weekjournaal.

Dan verhuist hij naar de AVRO om onder meer de programma's Heartbeat, De museumbende en ZipZoo te presenteren. Voor laatstgenoemde programma wint hij in 2005 de Gouden Stuiver.

In 2006 begint hij met het presenteren van het Junior Eurovisie Songfestival. Als in 2007 de internationale finale van het evenement in Nederland wordt gehouden neemt Sipke Jan de presentatie op zich samen met Kim-Lian van der Meij.

Sipke Jan is verder ook actief als acteur. Zo speelt hij de student Joris van Kampen in De schippers van de Kameleon en is hij stemacteur in de Nederlandse versies van Trash Can, TV MC en Ice Age 2.

In maart van 2011 wordt bekend gemaakt dat Sipke Jan Bousema na twaalf jaar bij de AVRO vertrekt. Hij "wil zich gaan richten op een breder scala aan presentatiewerkzaamheden". Bij de NTR presenteert hij vervolgens het jeugdprogramma Wat zou jij doen?. Een aflevering wordt begin 2012 genomineerd voor de Prix Jeunesse, de belangrijkste prijs ter wereld voor jeugdprogramma's.