Sponsors voor Uncle Sam

Uit B&G Wiki
Versie door Mvkooij (overleg | bijdragen) op 2 dec 2010 om 15:57
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte48'24"
Mediumtelevisie


Beschrijving

In Sponsors voor Uncle Sam komen de gevolgen van de kredietcrisis aan de orde. Als voorbeeld wordt de Citigroup genomen. Er wordt aan de hand van interviews met financiële experts een beeld geschetst van de problemen van de Citigroup.

De documentaire heeft een oppervlakkig en een onderliggend niveau. Het oppervlakkige niveau houdt in dat er wordt weergegeven hoe het deze Citigroup vergaat. Onderliggend worden spanningen tussen het Westen en het Oosten weergegeven. Door middel van de cinematografie, de montage, het geluid en de mise-en-scène wordt een tegenstelling gecreëerd tussen het Westen en het Oosten.

Makers

Regie Shuchen Tan

Producent Miriam Bos, Judith van den Berg

Eindredactie Doke Romeijn, Jos de Putter

Research William de Bruijn

Camera Mat van Hensbergen, Jacko van ’t Hof

VPRO

Achtergrondinformatie

Al jaren zijn er spanninge tussen Amerika en het Midden-Oosten. Dit is terug te leiden naar jaren geleden, toen in 1938 de eerste oliebron in Saudie-Arabië ontdekt is en Amerika daar meteen gebruik van heeft gemaakt. Dit zet veel kwaad bloed bij de inwoners van Saudie-Arabië. Dit leidt tot vele oorlogen tussen Amerika en landen in het Midden-Oosten en uiteindelijk resulteren deze spanningen in de aanslagen van 11 september op de World Trade Center in New York. Hierna verklaart Amerika oorlog aan Irak en is het helemaal gedaan met het vertrouwen tussen Amerika en het Midden-Oosten. Daar komt het wantrouwen in de documentaire vandaan.

Deze documentaire is gemaakt in het kader van Tegenlicht.