Thijs Chanowski

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 27 feb 2018 om 15:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Thijs Chanowski

NaamThijs Chanowski
GeborenHamburg, 18 juni 1930
GestorvenAlkmaar, 7 maart 2017
Functies producent, regisseur
Bekend vanEen kwartje per seconde, De Fabeltjeskrant, De vloek van Woestewolf, Paulus de Boskabouter, Registratie begrafenis prinses Wilhelmina
Periode actief1958-jaren tachtig
Werkt samen metLeen Valkenier, Erik de Vries
TriviaWerkt in 1974 als eerste regisseur met 3D achtergrondprojectie bij De vloek van Woestewolf
Media
Audio fragmentenAudio.png

Thijs Chanowski in de media
Oeuvre Thijs Chanowski

Televisieproducent en regisseur die aan de wieg staat van bekende kinderprogramma's. Wordt op latere leeftijd multimediapionier en onderzoeker. Chanowski is bovendien autodidact.

Zijn jonge jaren

Thijs Chanowski is geboren in Hamburg als zoon van een Wit-Russische vader en Nederlandse moeder. Zijn jeugd is grillig; de Tweede Wereldoorlog, de stukgelopen relaties van zijn moeder en de vele verhuizingen dwingen hem steeds opnieuw te beginnen. Zijn carrière verloopt even grillig.

Televisie

Eind jaren 60 produceert hij de eerste afleveringen van het door Leen Valkenier bedachte kinderprogramma De Fabeltjeskrant. Mede door zijn toedoen richten de verhalen in de serie zich op de actualiteit en krijgen de fabeldieren menselijke trekken. De Fabeltjeskrant wordt ongekend populair in bijna veertig landen.

Vanaf 1974 werken Chanowski en Valkenier opnieuw samen aan een kinderprogramma: Paulus de Boskabouter. Gebaseerd op de verhalen van Jean Dulieu en geproduceerd door Loek de Levita. In 1974 wordt ook de spannende jeugdserie De vloek van Woestewolf uitgezonden. Het scenario is van kinderboekenschrijver Paul Biegel en Chanowski regisseert.

Theater en film

Na deze grote televisiesuccessen richt Chanowski zich op theater en film. Hij helpt Ramses Shaffy met het opzetten van het Shaffy Theater, in de bovenzaal van het Amsterdamse Felix Meritis. Voor het Werkteater regisseert hij de films Toestanden, onderscheiden met de Prix Italia, en Camping.

Data en multimedia

Vanaf 1972 werkt Chanowski ook als adviseur bij Philips aan de ontwikkeling van de eerste interactieve laserdisk ter wereld. Na zijn televisiecarrière richt Chanowski zich op de ontwikkeling van interactieve omgevingen. In de jaren 90 richt hij zich met zijn eigen bedrijf ook op data en knowledge mining. Van 1995 tot 2000 is Chanowski bijzonder hoogleraar Multimedia Interactie aan de Universiteit van Amsterdam.

Onderscheidingen

Prix Italia (1975 voor Toestanden van het Werkteater)