Timo de Wit

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret, ca 1960

NaamTimo de Wit
Geboren,
Functies Cameraman, opnameleider, omroepbestuurder
Bekend vancameraman van het eerste uur
Periode actief1952 - 1980
Werkt samen metErik de Vries, Frans Marks, Arie van den Dool


Timo de Wit is omroepman van het eerste uur. Hij start bij de NTS als cameraman, wordt daarna floormanager en later de secretaris van Arie van den Dool, hoofd van de Dienst Programma Faciliteiten TV.

De beginjaren

Timo de Wit werkt enige tijd bij de fotopersdienst ANP en start bij het begin van de Nederlandse televisieuitzendingen als dollyjongen en cameraman bij de NTS. Het werk bij de televisie is de pioniersperiode erg veelzijdig. Zo assisteert hij cameramannenFrans Marks en Dick de Vilder als dollyduwer, maar staat hij ook zelf achter de camera terwijl hij het vak van hen leert. Maar de cameramannen vervoeren als het nodig is ook decorstukken van de timmerwerkplaats naar Studio Irene, ze helpen ze Peter Zwart 's nachts decors schilderen en overdag met het inhangen van het licht.

Studio Irene is na uitbreiding van het aantal uitzenduren niet meer toereikend. De NTS vind een nieuwe studioruimte in patronaatsgebouw van de Vitusparochie in Bussum. Regisseur Ben Mettrop gaat de eerste uitzending vanuit Studio Vitus doen, maar vlak voor de uitzending zakt De Wit met dolly en al door de houten vloer.

Rond 1960 wordt de Wit floormanager. In die hoedanigheid is hij het verlengstuk van de regisseur op de studiovloer. Hij is verantwoordelijk voor het contact met de technische ploeg en andere medewerkers.

Daarna klimt De Wit op in de rangen van het steeds groeiende NOS facilitair bedrijf. Hij wordt secretaris en adjunct van van Arie van den Dool, hoofd van de Dienst Programma Faciliteiten TV en volgt hem na zijn pensionering in 1977 enige tijd op als waarnemend hoofd.