Tony Kluck: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:
}}
}}


Tony Kluck begint als animator bij Toonder Studio’s en werkte daar aan ''[[Als je begrijpt wat ik bedoel]]'' (1983). Rond die tijd komt hij in contact met ontwerper [[Frans Lasès]] van [[NOS Grafisch Ontwerp]], die op zoek is naar een animator om de leader voor kinderprogramma ''[[Pak je prentenboek]]'' te maken. Uitgaande van de basistekeningen van Lasès tekent Kluck alle keyframes en in-betweens. Het is een van de eerste full-animations (25 frames per seconden) binnen de NOS afdeling Grafisch Ontwerp gemaakt. Voor Lasès animeert hij nog voor kunstprogramma ''[[De tweede natuur]]'' (1983) en de [[VARA-televisievormgeving| VARA-televisiehuistijl]] (1983). Daarna weten de andere ontwerpers hem ook te vinden en werkt hij als freelancer aan een groot aantal programmaleaders en stationcalls voor de televisie. Ook werkt Kluck aan (korte) animatiefilms, zoals ''[[Back to the Inktwell]]'' (1992, [[Ronald Bijlsma]]).
Tony Kluck begint als animator bij Toonder Studio’s en werkte daar aan ''[[Als je begrijpt wat ik bedoel]]'' (1983). Rond die tijd komt hij in contact met ontwerper [[Frans Lasès]] van NOS [[Afdeling Grafisch Ontwerp]], die op zoek is naar een animator om de leader voor kinderprogramma ''[[Pak je prentenboek]]'' te maken. Uitgaande van de basistekeningen van Lasès tekent Kluck alle keyframes en in-betweens. Het is een van de eerste full-animations (25 frames per seconden) binnen de NOS afdeling Grafisch Ontwerp gemaakt. Voor Lasès animeert hij nog voor kunstprogramma ''[[De tweede natuur]]'' (1983) en de [[VARA-televisievormgeving| VARA-televisiehuistijl]] (1983). Daarna weten de andere ontwerpers hem ook te vinden en werkt hij als freelancer aan een groot aantal programmaleaders en stationcalls voor de televisie. Ook werkt Kluck aan (korte) animatiefilms, zoals ''[[Back to the Inktwell]]'' (1992, [[Ronald Bijlsma]]).
   
   
Midden jaren negentig vertrekt hij naar de VS en start daar als ''storyboard artist'' en ''animation director'' bij animatiestudio’s als Film Roman, Starz Animation en MTV Animation. Kluck is animatieregisseur van onder meer ''King of the Hill'', ''Beavis and Butt-Head'' en ''Daria''. Voor zijn werk ontvangt Kluck twee Emmy nominaties.   
Midden jaren negentig vertrekt hij naar de VS en start daar als ''storyboard artist'' en ''animation director'' bij animatiestudio’s als Film Roman, Starz Animation en MTV Animation. Kluck is animatieregisseur van onder meer ''King of the Hill'', ''Beavis and Butt-Head'' en ''Daria''. Voor zijn werk ontvangt Kluck twee Emmy nominaties.   

Versie van 24 mei 2023 05:56

PersoonPlaceholder.png

NaamTony (Anthony) Kluck
Geborennb,, 16 augustus 1947
GestorvenAmsterdam, 24 april 2023
Functiesanimator, animation director
Bekend van
Periode actief1980-2011
Werkt samen metNico Crama, Ronald Bijlsma, Frans Lasès
Externe infoIn memoriam op animationmagazine.net


Tony Kluck begint als animator bij Toonder Studio’s en werkte daar aan Als je begrijpt wat ik bedoel (1983). Rond die tijd komt hij in contact met ontwerper Frans Lasès van NOS Afdeling Grafisch Ontwerp, die op zoek is naar een animator om de leader voor kinderprogramma Pak je prentenboek te maken. Uitgaande van de basistekeningen van Lasès tekent Kluck alle keyframes en in-betweens. Het is een van de eerste full-animations (25 frames per seconden) binnen de NOS afdeling Grafisch Ontwerp gemaakt. Voor Lasès animeert hij nog voor kunstprogramma De tweede natuur (1983) en de VARA-televisiehuistijl (1983). Daarna weten de andere ontwerpers hem ook te vinden en werkt hij als freelancer aan een groot aantal programmaleaders en stationcalls voor de televisie. Ook werkt Kluck aan (korte) animatiefilms, zoals Back to the Inktwell (1992, Ronald Bijlsma).

Midden jaren negentig vertrekt hij naar de VS en start daar als storyboard artist en animation director bij animatiestudio’s als Film Roman, Starz Animation en MTV Animation. Kluck is animatieregisseur van onder meer King of the Hill, Beavis and Butt-Head en Daria. Voor zijn werk ontvangt Kluck twee Emmy nominaties.

Na zij pensionering keert hij terug naar Nederland en houd zich onder meer bezig met het tekenen en schilderen van vrij werk.