Trade Mark 2010

Uit B&G Wiki
Versie door 3468844 (overleg | bijdragen) op 23 sep 2010 om 20:54 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Productie | periode = 2009 | archief_link = | makers = Makers | genre = documentaire | decennia = [[:category:2000-2...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2009
Beschikbaar in archief
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte51'33"
Mediumtelevisie
Externe infoVPRO Tegenlicht

Beschrijving

De documentaire Tegenlicht: Trade Mark 2010 van de VPRO belicht de schaduwkant van het wereldkampioenschap voetbal 2010. Zij doorbrekende hiermee het vertekende beeld dat door de media wordt gegeven: dat het WK één groot feest is voor alle deelnemende landen en voor het gastland Zuid-Afrika. Het WK werd gepresenteerd als een strategie om de armoede te bestrijden en te zorgen voor economische groei. Tegenlicht onderzoekt of de bevolking ook profiteert van de investeringen die worden gedaan in het toernooi. Zoals in de documentaire te zien is, blijkt dit niet het geval. Er komen mensen aan het woord die allemaal één ding gemeen hebben en dat is dat ze allemaal kleine ondernemers zijn die te maken hebben met de strenge contracten en reglementen van de FIFA. De wereldvoetbalorganisatie beheert namelijk de complete inkomstenketen van het toernooi. Alleen de dure investeringen zijn voor het gastland. Daarnaast is de extra werkgelegenheid die het WK biedt ook maar van korte duur. Tegenlicht laat dus zien dat het WK op de langere termijn weinig oplevert voor de bevolking van Zuid-Afrika.

Makers

Regie Rudi Boon, Stefano Bertacchini

Research Karen Schoonbee, Gerko Wessel

Camera Stefano Bertacchini, Karen Schoonbee

Geluid Jabu Msomi, Musa Radebe, Zahir Isaacs

Montage Arno Ouwejan, Stefano Bertacchini

Productie Ymke Kreiken, Pepijn Boonstra

Eindredactie Jos de Putter, Henneke Hagen

VPRO

Achtergrondinformatie

De documentaire Trade Mark 2010 is verschenen in het programma Tegenlicht van de VPRO. In dit programma verschijnen documentaires over politiek, economie, sociologie en wetenschap. Tegenlicht wil met zijn documentaires op een onafhankelijke manier mensen inzicht bieden in de werking van de samenleving. Zij spelen daarmee vaak in op de actualiteiten.