Werk in Uitvoering

Uit B&G Wiki
Versie door Anokatomichali (overleg | bijdragen) op 10 jun 2011 om 14:46 (→‎Programma's)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Muziektheatergroep in Groningen


Vanaf 1973 tot 1986 timmert de Groningse muziektheatergroep Werk In Uitvoering aan de weg, met muziektheater (toneel en popmuziek met elkaar verweven) als leermiddel in het vormingsproces en bewustwording van werkloze en werkende jongeren. Thema's van de voorstellingen zijn doorgaans de problemen van jongeren van allerlei aard. Publieke erkenning, ook buiten de eigen landstreek, valt hun steeds meer ten deel naarmate de voorstellingen meer gewicht krijgen.


Bezetting

Froukje Van Houten actrice, zangeres

Henny Kaan actrice, zangeres

Carla Hardy actrice, zangeres

Rosanna van de Wagt actrice, zangeres

Carmen Schilstra actrice, zangeres

Tim Meeuws acteur, zanger

Rob Bakker acteur, zanger

Peter Gorissen acteur, zanger

Peter Groot Kormelink toetsen, zang

Miel de Vries gitaar, zang

Jan Van Dijk basgitaar, zang

Hennie Haagsma drums, zang

Jaap Stegeman toetsinstrumenten, zang

Michiel Koperdraat basgitaar, toetsen, zang

René te Molder drums

Bert Barten toetsen, zang


Programma's

1976: Weggewerkt

1979: Het Ergste Van Het Ergste, een revue rond het voor elkaar boksen van een eigen clubhuis

1981: Overlast, de eerste Nederlandse rockrevue, met een scherpe boodschap contra de crisis, wordt zelfs door de Vara op tv uitgezonden en verschijnt op de plaat (Varagram 1981).

1982: De Oplossing. In samenwerking met de Anne Frank Stichting stelt Werk In Uitvoering een (onderwijs)programma samen over fascisme en neo-fascisme. Hun bijdrage De Oplossing stelt daarin op eenvoudige maar indringende wijze de opkomst van een partij als de Centrumpartij en het toenemende racisme aan de kaak. Om de impact van het theaterstuk binnen de lessenserie in de jaren daarop te continueren, wordt het stuk verfilmd met regisseur Sander Francken. De film krijgt dat jaar op de Utrechtse Filmdagen Het Gouden Kalf toebedeeld, maar door protesten van andere naar deze prijs mededingende producenten (de film zou niet in bioscopen worden vertoond) wordt dit onder protest door de jury teruggedraaid. Het begin van de film is hier te bekijken: http://sanderfranckenfilm.com/main/filmography_Deoplossing.html

1982: Fata Morgana (reizend zomerprogramma), met daaraan gekoppeld de grote feestband De Exota's.

1983: Tussen de Chaos en de Kater. Na een wisseling van de artistieke leiding handelt deze productie over jongeren in een op ontruiming staand kraakpand, surrealistisch vormgegeven op een van onderen verlicht plexiglazen dak. Het draait hier om de vraag: zijn idealen een illusie?

1983: Dats de Stad en Dosis, twee gelijktijdig uitgebrachte zomerprogramma's. Dats de Stad vertelt het verhaal van een 'handige' provinciaal - vol grote verhalen, plannen en ambities - die besluit te vertrekken naar de Stad waar alles gebeurt, om het daar te gaan maken. Op de bushalte, waar het stuk zich afspeelt, krijgt hij gezelschap van een jonge vrouw die hem uiteindelijk 'doorprikt'. Hij zal nooit gaan, en de bus komt niet. Dosis handelt over drugsproblematiek

1984: Vocoder, nog stilistischer vormgegeven, gaat over een van huis weggelopen meisje dat zich verbaast over en de nodige vraagtekens zet bij de 'volwassen' wereld rondom haar. Die onzekerheid van de hoofdpersoon slaat in feite ook toe bij de Werk In Uitvoering-spelers, en bij de regie, die in het zoeken naar nieuwe stilering voor de veranderde doelgroep verzandt in een zeker effectbejag.

1985: Ondanks het vertrek van enkele gezichtsbepalende acteurs komen er in het voorjaar nog twee produkties tot stand: Nuwa Kojéha en Zij Verschoot Van Kleur. In Nuwa Kojéha - tegen de achtergrond van in elkaar vloeiende dia's, met sterke referentie aan de film Koyaanisqatsi - zingt een speler en dansen twee speelsters het verhaal van een man die, stevig emotioneel door elkaar geschud, tot de conclusie komt dat het hoog tijd wordt om te gaan bezinnen op de maatschappelijke gevolgen van de immer voortschrijdende technologische ontwikkeling. (Van Nuwa Kojeha werd een lp uitgebracht)

1986: Na deze producties gaat de artistieke leiding nogmaals in nieuwe handen over. Deze nieuwe start weet echter het einde van het voortbestaan van de muziektheatergroep niet te voorkomen.

Bron: o.a. muziekencyclopedie.nl