Michiel Koperdraat

Uit B&G Wiki
Michiel Koperdraat speelt ud

NaamMichiel Koperdraat
GeborenAmsterdam, 10 januari 1956
FunctiesMusicus, Zanger, Componist
Bekend vanMusical publiek, Nieuw Grieks, Oriste
Periode actief1979 - heden
Werkt samen metTeleac
Externe infoAno Kato, Anokatomichali

Michiel Koperdraat in de media
Oeuvre Michiel Koperdraat

Michiel Koperdraat is lange tijd werkzaam als componist, arrangeur en uitvoerend musicus in het muziektheater (fretloze bas, gitaar en synthesizers), waaronder muziektheatergroep Werk in Uitvoering en Musical publiek (Seth Gaaikema en Bob Zimmerman). Ook componeert hij in die tijd filmmuziek voor de IKON jeugdserie Gat in de Grens en NOS documentaire Kerwin, teken van de tijd welke de JB Broekszprijs '83-'85 van de VARA heeft ontvangen.

Sinds 1986 is hij gespecialiseerd in Griekse (traditionele) muziek.

Hij coördineert op dit moment alle activiteiten van Ano Kato (vereniging voor Griekse muziek en muziekeducatie – mede door hem opgericht in 1989), als muzikaal leider van het orkest Ano Kato en als muziekdocent en muzikaal coach (groepen en individueel).

In het orkest Ano Kato is hij zanger en bespeelt allerlei Griekse snaarinstrumenten en percussie. Ano Kato kreeg veel airplay op diverse radiostations in Griekenland en presenteerde zich op de Griekse televisie in het ochtendprogramma Proïnos Kafes van het Griekse tv-station Antenna, in de programma's Diaspora van ERT3 en Kita ti Eyine van Alpha-tv.

Michiel Koperdraat componeerde de muziek bij de Teleac-cursussen Nieuw Grieks en Oriste op tv en radio, deze taalcursussen werden geregeld herhaald. Daarnaast verzorgde hij de programmering van de 8-delige Teleac-radioserie Griekse muziek .

Hij maakte met Ano Kato en de NOS (NOS-EBU) in Griekenland de documentaire Rebètika, de Griekse Blues, onder regie van Rolan Hurioglu, aflevering in de serie Het Allochtoon Videocircuit. Hij verzorgde met Ano Kato optredens in opdracht van het Griekse Consulaat (waaronder de manifestatie Greek music, Dutch Voices in De Doelen, Rotterdam), de Griekse Ambassade en het Grieks Verkeersbureau.

Verder de muziek bij de uitreiking van de J.B. Broekszprijs van de VARA aan oud-minister van buitenlandse zaken Max van der Stoel en bij het 50-jarig bestaan van het Humanistisch Verbond.

Vanaf 1992 organiseert hij in Nederland en Griekenland muzieklessen en workshops die als inhoud het ontmoetingspunt tussen het westerse en oosterse muzikale erfgoed hebben. Verder lessen en workshops, die tot doel hebben alle aspecten van het ‘musicus-zijn’ te ontwikkelen. De inhoud bestaat uit improvisatietechnieken, verbetering van speeltechniek, oosterse improvisatie en Griekse muziek. De uitgangspunten van zijn prestatie-bevorderende workshops zijn mede gebaseerd op Praktische Filosofie (Vierde Weg).