Willem van de Sande Bakhuyzen

Uit B&G Wiki
Versie door Bas agterberg (overleg | bijdragen) op 8 apr 2009 om 20:14 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{ Infobox Persoon | illustratie = | naam = Willem Hendrik van de Sande Bakhuyzen | geboorte_datum = 13 november 1957 | geboorte_plaats = Arnhem | overlijden_da...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamWillem Hendrik van de Sande Bakhuyzen
GeborenArnhem, 13 november 1957
GestorvenAmsterdam, 27 september 2005
FunctiesRegisseur
Bekend vanDe enclave, Oud geld, Familie, Leef!
Periode actief1985-2005
Werkt samen metMaria Goos, Gijs Scholten van Aschat, Pierre Bokma, Peter Blok
Triviavader van acteurs Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Roeltje van de Sande Bakhuyzen

Oeuvre van Willem van de Sande Bakhuyzen
Willem van de Bakhuyzen in de media


Na het gymnasium te Bussum en studeert Willem van de Sande Bakhuyzen rechten aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. In 1979 begint hij aan de Toneelacademie Maastricht en raakt onder andere bevriend met de acteurs Pierre Bokma, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen en schrijfster Maria Goos, met wie hij later als regisseur veel samenwerkt. In 1983 wint de ury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hij maakt enkele cabaretprogramma's en werkt voor de televisie Het klokhuis. Ook is hij als acteur te zien in De aanslag en Orionnevel.

Vervolgens wordt hij regisseur voor theater en voor film en televisie. Veel success oogst hij met de toneelstukken Familie en Cloaca, beiden geschreven door Maria Goos. SDe gelijknamige telefilms die ze er van maken worden ook in de bioscoop een groot succes in het arthouse circuit. Ook dramaseries als Oud geld en Bij ons in de Jordaan worden bekroond.

Van de Sande Bakhuyzen is, waarschijnlijk ook door zijn eigen opleiding, een acteursregisseur. De kracht in zijn films zit in de sterke rollen die acteurs neerzetten. Hij is in staat in verschillende genres te werken. Zo maakt hij voor televisie het politiek gevoelige drama De enclave over de val van Sebrenica, maar ook de bioscoopfilm Lepel voor kinderen. In het theater regisseert hij onder andere het toneelstuk Festen, naar de gelijknamige film van Thomas Vinterberg en diverse cabaretvoorstellingen.

Na een diagnose van kanker in 2004 heeft Willem van de Sande Bakhuyzen nog twee films gemaakt. Hij overlijdt eén dag voor de premiere van zijn film Leef! als openingsfilm tijdens de 25e editie van het Nederlands Film Festival. Zijn laatste film Ik omhels je met 1000 armen is in 2006 in première gegaan.