Willy Dobbe

Uit B&G Wiki
Versie door Kimenaig (overleg | bijdragen) op 22 sep 2016 om 09:38
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Willy Dobbe in 1981

NaamWilly Dobbe
GeborenDen Haag, 2 januari 1944
Functies presentator, omroepster
Bekend vanEurovisie Songfestival, School TV, WK allround dancing, Zevensprong
Periode actief1967 - 1989
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Willy Dobbe in de media
Oeuvre Willy Dobbe

Omroepster met een eigen plantsoen.

Jeugd

Na de mms in Bussum verblijft Willy Dobbe in een meisjesinternaat in Lausanne waar ze een studie Frans volgt. Terug in Nederland behaalt ze diploma A en B als schoonheidsspecialiste. Daarna wordt ze gastvrouw op een beurs, waarna ze doorstoomt tot directie-secretaresse.

Televisie

Wanneer ze hoort dat er een omroepstersbaan vrijkomt bij de NTS besluit ze te solliciteren. Na veel screen- en taaltests wordt zij uit een grote groep sollicitanten gekozen. Vanaf eind 1967 is ze omroepster bij de NTS. Omdat ze meer wil dan alleen omroepen stapt ze in 1972 over naar de TROS, waar ze naast omroepen ook mag presenteren. Willy Dobbe is in de jaren zeventig een zeer populaire televisiepresentatrice. Ze presenteert het Eurovisie Songfestival vanuit het RAI-Congrescentrum in Amsterdam (1970). Daarnaast presenteert zij voor de TROS uiteenlopende programma's als Zevensprong, Miss Holland 1973, Grand Gala des enfants, Nederland 35 jaar vrij en Bloemengala Rijnsburg. Bovendien verricht ze presentaties voor SchoolTV en Teleac.

Plantsoen

In 1988 vertrekt ze uit eigen keuze bij de TROS, omdat ze liever op haar hoogtepunt stopt en ze voelt de hete adem van de jongeren in haar nek, bijvoorbeeld de opkomende Linda de Mol. Wim T. Schippers leent haar naam voor een plantsoentje in de komische series Het is weer zo laat en De lachende scheerkwast. Dobbe zelf is in 1997 aanwezig bij de opening van het echte Willy Dobbeplantsoen, in Olst. In november 2007 wordt het 10-jarig bestaan van het Willy Dobbeplantsoen gevierd. Willy Dobbe en burgemeester Ton Strien onthullen een kunstwerk in het plantsoen: een grotendeels ingegraven nep-vat kernafval.