Wim Brands

Uit B&G Wiki
Versie door RB1974 (overleg | bijdragen) op 30 aug 2016 om 12:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
PersoonPlaceholder.png

NaamWim Brands
GeborenBrummen, 29 maart 1959
GestorvenAmsterdam, 4 april 2016
Functies presentator
Bekend vanBoeken, De avonden (radioprogramma)
Periode actief1988-2016
Werkt samen metWim Noordhoek
Externe infoIn memoriam VPRO, In memoriam Woord.nl


Dichter, radio- en televisiepresentator Wim Brands is bij literatuurminnend Nederland vooral bekend vanwege zijn wekelijkse televisieprogramma Boeken.

Dichter

Zijn eerste werk als dichter wordt op zijn negentiende gepubliceerd door K.L. Poll in het Hollands Maandblad. Er volgen vele bundels waarvan 's Middags Zwem ik in de Noordzee in 2014 de laatste is.

VPRO

Wim Brands begint zijn journalistieke loopbaan bij het Leidsch Dagblad. Vanaf 1988 werkt Brands bij de VPRO. Hij is medebedenker (samen met Wim Noordhoek) en presentator van het langlopende radioprogramma De Avonden. Verder presenteert hij Boeken, Nooit meer slapen en Brands met boeken. Naast zijn werk voor de VPRO presenteert Brands ook voor de HUMAN o.a. het programma OBA Live. Voor HUMAN neemt hij twee gesprekken op met de filosoof René Gudde over leven met de naderende dood.

Boeken

Elf jaar lang presenteert Brands wekelijks op zondagochtend het tv-programma Boeken. In een sobere setting voert hij vanuit de De Plantage in Amsterdam gesprekken met schrijvers. Het programma is een voortzetting van Boeken&cetera dat zich concentreerde op non-fictie. In Boeken komt zowel fictie als non-fictie aan bod.

Overlijden

In maart 2016 wordt bekend dat Brands wegens gezondheidsproblemen uit de running is. Jeroen van Kan neemt zijn programma over. Op 4 april wordt het overlijden van Brands bekend gemaakt. Hoofdredacteur Karen de Bok van VPRO Televisie zegt over zijn plotselinge dood: “Onze dierbare boekenman en mooie dichter had onlangs een pauze moeten inlassen: rust. Wij zagen uit naar zijn terugkeer. Maar hij keert niet terug. Wim kampte sinds kort met een depressie die hem totaal onverwacht naar een zelf gekozen einde dreef.”