Wisselklas

Uit B&G Wiki
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte62'24
MediumTelevisie
Externe infoAflevering 1: ‘De Hindoeïstische school’

Aflevering 2: ‘De vrije school’
Aflevering 3: ‘De Islamitische school’

Aflevering 4: ‘De Christelijke school’





Beschrijving


In de vierdelige jeugddocumentaire WISSELKLAS (2003) van Ingeborg Jansen gaan vier niet-gelovige kinderen van openbare basisscholen een week op bezoek bij scholen waar het geloof in ‘iets’ wél een belangrijke rol speelt en voornamelijk met betrekking tot de opvoeding van het kind. Deze vier kinderen ervaren zodoende hoe het is om eens naast de lessen zoals Nederlands, rekenen en aardrijkskunde, ook lessen over een bepaald geloof te volgen. Door middel van interviews met de vier jonge bezoekers, de gelovige schoolgaande kinderen en de gesprekken tussen deze kinderen, tracht Jansen het desbetreffende geloof, de gewoontes op de school en de belevingen van bezoekende kinderen te visualiseren in haar vierdelige documentaire.

In de eerste aflevering brengt de twaalfjarige Elvira een bezoek aan een Hindoeïstische basisschool. Naast de normale vakken zijn er Hindi-lessen. En komen de thema’s aan bod, zoals hun goden, reïncarnatie, de gezinssituatie, de dood en het Hindoeïstische feest.

De tweede aflevering gaat over ‘De vrije school’. De twaalfjarige Junior school merkt dat de kinderen vrij zijn in het invullen van hun bezigheden en dat iedereen heel open is. De mensen van de vrije school hechten veel waarde hechten aan de natuur door middel van zelfbedachte zanggebeden. Het is een soort uiting van dankbaarheid.

De twaalfjarige Asha gaat in aflevering drie een week naar een Islamitische school.Voordat de school begint, vindt er eerst in een zaal met iedereen van de school een gebed plaats voor Allah. Asha krijgt gedurende de week Arabische muziekles, meerdere gebeden voor Allah, en komt Asha achter de verschillen tussen de Nederlandse en Arabische cultuur. s.

Tenslotte gaat de elfjarige Joeri een week meelopen op een Christelijke basisschool. Joeri komt in aanraking met gebeden, liederen, godsdienstlessen, ondervragingen door gelovige klasgenoten en een kerkdienst. Hij komt erachter dat de Christenen zeer stellig zijn over hun geloof.

Makers

Regie: Ingeborg Jansen
Montage: Albert Elings
Producent: Nadadja Kemper, Holland Harbour Productions
Camera: Maasja Ooms
Geluid: Marc Schmidt
Research en uitvoerende Productie: Eric Velthuis
Mixage: Jeroen Goeijers
Animatie: Ra.nj.
Samenstelling Dokument Junior: Claudia Tellegen
Eindredactie: Suzanne Kunzeler

Wisselklas kwam mede tot stand met financiële steun van Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, NCRV, Rotterdams Fonds voor de Film en Audiovisuele Media.

Achtergrondinformatie


Ingeborg Jansen is al sinds de jaren negentig documentairemaakster en maakte reportages voor Urbania. In 1998 maakte ze de documentaire Hokkers, boeren en koeien voor de Humanistische Omroep, waarin skatepunks zich in een klein Fries dorp afzetten tegen hun boerenomgeving. Verder regisseerde zij Twin Tyson (1999) over een Amerikaanse bokser wiens moeder hem heeft verteld dat hij een broer van Mike Tyson is. Na herhaalde pogingen om met ‘Iron Mike’ in contact te komen wil hij nu tegen hem vechten. Na de documentaires Post Zuid (2000), Swok (2000) en Tussen paardenmeisjes (2001), lanceert Jansen de veel getoonde en geprezen vierdelige documentaireserie Wisselklas.

De serie was te zien op het IDFA, Cinekid, het International Filmfestival Rotterdam, Hotdocs, Taiwan Int. Childrens documentary Film Festival, Documenta Madrid (Prijs voor de beste TV Serie).”

Na deze succesvolle documentaireserie is Jansen doorgegaan met het maken van documentaires. Haar laatste twee werken zijn Chicagoblok - verhalen uit de lift, (2008) waarbij ze vanuit een lift in een slecht bekend staande flat in Antwerpen een portret schetst van de bewoners. Tenslotte laat Jansen in de documentaire Hoger dan de Kuipuit 2008 het debat rondom de bouw van een enorme moskee naast het Feyenoord Stadion De Kuip zien.