Zoals de bom thuis tikt...

Uit B&G Wiki
Versie door Rens (overleg | bijdragen) op 7 okt 2008 om 19:35
Periode1999
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Mediumtelevisie



Beschrijving

In deze aflevering van De Werelden volgt regisseur Simon Aarden twee gezinnen in het pedologisch instuut De Triangel te Amsterdam. Gezinnen waar er veel problemen zijn tussen kinderen onderling of tussen ouders (en kinderen) kunnen een half jaar in dit opvangstehuis terecht. Hier wordt getracht om de relaties binnen het gezin weer een beetje op de rails te krijgen door bijvoorbeeld gezinstherapie aan te bieden. Er is een gezin met vijf kinderen waar een man en vrouw relatieproblemen hebben en een ander gezin dat bestaat uit een weduwe, met emotionele problemen, en drie kinderen. Interviews met de gezinnen, het bijwonen van de therapie en een kijkje bij de hulpverleners tijdens een vergadering geven de kijker een inzicht in de problemen waar de twee families mee kampen. Het programma eindigt met het vertrek, hoewel wat moeizaam, van de twee gezinnen waarna men ons nog de situatie na de aflevering wordt duidelijk gemaakt.


Achtergrondinformatie

Deze productie is afkomstig van het bedrijf "Paul de Bont Producties". De film lijkt in de eerste plaats vooral gericht op professionals aangezien men schrijft dat ze de film verkopen aan opleidingen, hulpverleners en bibliotheken. Een blik in de filmografie van dit bedrijf leert ons dat de nadruk ligt op programma's over gezinnen of kinderen met problemen en meer in het algemeen over actuele maatschappelijke kwesties.

Het Pedologisch instituut de Triangel was een van de eerste twee klinieken waar men zich vanaf de jaren '70 ging bezig houden met klinische gezinsbehandeling. In een kinderhuis van Van Spanje werden de ouders steeds vaker opgenomen in het proces van behandeling van hun kind. Uiteindelijk leidde dit tot het concept van het opnemen van hele gezinnen zoals we dat ook in deze documentaire ziean. In 1996 was de Triangel (behorend tot het Pedologisch Instituut) de grootste afdeling voor klinische gezinsbehandeling.

Makers

Regie: Simon Aarden

Camera: Simon Aarden

Montage: Jan Hendriks

Mixage: Gert Jan Eijlers

Uitvoerend Producent: Marty de Jong

Producent: Paul de Bont

Eindredactie: Wessel van der Hammen

Omroep: IKON