Alex van Waijenburg

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamAlexander van Waijenburg
GeborenNijmegen, 25 juni 1903
GestorvenBaarn, 3 maart 1980
Functiesjournalist, omroeper, radiomaker
Bekend vanKRO, Radio Herrijzend Nederland, Radioziekenbezoek De Zonnebloem
Periode actief1930-1968
Werkt samen metWim Quint
Externe infoBiografisch Woordenboek

Alex van Waijenburg in de media
Oeuvre van Alex van Waijenburg

Na een afgebroken notariaatsstudie werkt Alex van Waijenburg als journalist en verblijft enkele jaren in Frankrijk en Engeland. In 1930 treedt hij bij de KRO in dienst als omroeper. In 1933 keert hij terug naar de journalistiek, maar in 1935 herneemt hij zijn functie bij de KRO. Tijdens de bezetting weet hij zich aan werken bij de radio te onttrekken. Na de bevrijding in 1945 gaat hij werken voor Radio Herrijzend Nederland.

Daar begint hij met zijn programma Radioziekenbezoek De Zonnenbloem, dat hij in 1946 meeneemt naar de teruggekeerde KRO. Het programma geniet grote waardering, allengs ook in niet katholieke kring. De organisatie in het land, die met het programma samenwerkt, neemt een grote omvang en wordt een waar instituut. Van Waijenburg verzorgt in de jaren tot aan zijn pensionering 5.000 Zonnebloemprogramma’s, die in het algemeen ook nog uitblinken in kwaliteit.

Ze geven aandacht aan vele zaken op het gebied van actualiteit, kunst en cultuur. Menig jonge kunstenaar, zoals Jules de Corte en Corry Brokken, heeft in de Zonnebloem zijn of haar debuut gemaakt. Van Waijenburg is niet alleen een geestig en onderhoudend causeur, maar ook een man met een rijk geestelijk leven.

Na zijn pensioen in 1968 was Van Waijenburg tot 1977 lid van het hoofdbestuur van de Vereniging De Zonnebloem.