Alleen ik ben Timo!

Uit B&G Wiki
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire,
Jeugdprogramma,
Reportage
Decennia2000-2009
Lengte16’15”
Mediumtelevisie

Titel Shot


Beschrijving

Alleen ik ben Timo! is een eenmalig televisieprogramma over de dertienjarige Timo, dat op 27 oktober 2004 is uitgezonden door de VPRO tijdens Z@PP op Nederland 3. Timo is een jongen die zich anders voelt dan anderen. Zo heeft hij niet dezelfde interesses als zijn klasgenoten en loopt de sociale interactie stroef. In het programma filmt Timo zijn zoektocht naar antwoorden op vragen waar hij mee rondloopt. Zo vraagt hij zich af wie hij is, hoe anderen hem zien en hoe hij op zijn omgeving overkomt. De antwoorden probeert hij te vinden door zelf de belangrijkste mensen uit zijn omgeving te interviewen.

Het programma sluit aan bij de doelstellingen van Z@PP; onderwijzen en een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van kinderen. De kinderen zien dat een jongen als Timo anders is, maar dat dat niet erg is. Het kan kinderen zodoende helpen te accepteren wie ze zijn en het kan ze leren dat er soms meer achter iemand schuilt dan op het eerste oogopslag zichtbaar is.

Makers

Regie, Scenario Biba Krklec

Camera Timo J. Gilhuis

Director of Photography, Cinematografie Cees Samsom

Montage Allard Bon

Geluid Menno Euwe

Productie Harold Lamme

VPRO

Achtergrondinformatie

Vier jaar na de opnames van het programma laat Timo op de website van Villa Achterwerk weten dat hij na de uitzending nog veel meer antwoorden heeft gevonden op de vragen over zichzelf. Hij blijkt namelijk het syndroom van Asperger te hebben, een vorm van autisme. Hierdoor heeft Timo moeite met sociale interacties en bekijkt hij de wereld op een andere manier dan de mensen om hem heen. Op dezelfde website zegt hij heel trots te zijn op zijn documentaire, verder probeert hij kinderen met dezelfde problemen te ondersteunen en te helpen.