Annie's dood

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreHoorspel
Decennia2000-2009
Lengte60'00"
MediumRadio


Beschrijving

Annie is tien jaar oud als ze in 1851 sterft aan een mysterieuze ziekte. Aan de ene kant van haar bed probeert haar achtjarige zusje een contract te sluiten met God om Annie te redden. Aan de andere kant van het bed vervloekt haar vader de gruwelijke en blunderende natuur.

Haar vader heet Charles Darwin en de dood van zijn dochtertje geeft zijn grootste fascinatie - evolutionaire vooruitgang door natuurlijke selectie - een bittere smaak. Het verhaal handelt over de sterke verstrengeling van persoonlijk drama en wetenschappelijke ideeën in het leven van Charles Darwin.

De twee hoofdpersonen in het hoorspel zijn Charles en zijn tweede dochter Etty; Annie's beste vriendin. Etty vindt 54 jaar na de dood van haar zus in het verlaten ouderlijk huis Annie's box terug, een schrijfdoos met spulletjes van Annie. Vanuit het perspectief van een achtjarig meisje en de reflectie van een volwassen vrouw wordt een beeld van de sfeer in het gezin Darwin gegeven; Charles' passie voor de natuur en natuurwetenschap; zijn liefde voor zijn kinderen; zijn chronisch zwakke gezondheid; een liefdevol huwelijk tussen twee mensen met conflicterende wereldbeelden. Etty merkt de diepgewortelde tegenstelling op in het spiritueel denken van haar ouders: de orthodox-christelijke ideeën van haar moeder stroken niet met het wereldbeeld van haar vader. Ook voelt ze hoezeer haar vader gesteld is op de zorgeloze Annie. Zowel Charles als Etty worden na Annie's dood bezwaard door schuldgevoel.

Cast

Elselijn Goppel

Lou Landré

Rick Nicolet

Makers

Samenstelling Suzan Glimmerveen

HUMAN