Arend Woudsma

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamArend R. Woudsma
Geboren, 17 juni 1922
GestorvenVoorschoten, 21 februari 2013
Functiestelevisietechnicus
Bekend vanPhilips Experimentele Televisie, het omroepmuseum
Periode actief
Werkt samen metWim Rotermundt, Wil van Vlerken, Pieter de Vlaam


Woudsma is een van de televisietechnici die aan de wieg hebben gestaan bij de eerste televisie-uitzendingen in Nederland. In dienst van Philips in Eindhoven werkt hij met enige regelmaat ook voor de NTS.

NTS

In 1951 wordt hij met drie collega's van Philips - Wil van Vlerken, Cor Mutsaerts en Harry Heuts - tijdelijk naar Bussum gestuurd om namens Philips de NTS en de omroepvereniging klaar te stomen voor landelijke televisieuitzendingen. In het kleine Irene kerkje maken ze daarna kennis met de NTS-technici Pieter de Vlaam en Wim Rotermundt technici voor wie televisie dan nog helemaal nieuw is. In tegenstelling tot zijn collega's Van Vlerken, Mutsaerts en Heuts, treedt Woudsma niet in dienst van de NTS.

Philips

Na enkele jaren studioprogramma's en binnenlandse reportages ontstaat de behoefte om ook buiten de grenzen te treden. In 1953 wordt in Engeland Elisabeth gekroond tot koningin en men wil de beelden live doorstralen en uitzenden op de Nederlandse televisie. Een moeilijkheid is dat in het Verenigd Koninkrijk het televisiesignaal uit een een ander aantal beeldlijnen is opgebouwd. Op de televisietoren in Breda wordt een normvertaler geïnstalleerd die Woudsma bediend.

Voor E'55 de Nationale Energie Manifestatie in 1955, waar Erik de Vries de mogelijkheden van commerciële televisie demonstreert aan het grote publiek bouwt Woudsma, nog steeds in dienst van Philips, in recordtempo een buitenreportagewagen. Woudsma, die dan in Huizen is gestationeerd, vindt een Citroen type 'wasbord'-busje en richt deze in als opname-unit. Voor de verbinding met de studio stelt hij een 37cm straalzender op en voor de geluidsverbinding haalt hij een 10 Watt FM exiter (geluidsverbeteraar) uit een proefzender.

Omroepmuseum

Vanaf 1982 werkt Woudsma voor het Omroepmuseum, hij beheert het depot waar objecten en technische apparatuur uit de geschiedenis van de omroep is opgeslagen. Daarnaast overziet hij de restauratiewerkzaamheden die door vrijwilligers, veelal oud-omroepmedewerkers zoals Oscar Sillem en Wim Rotermundt worden verricht. In de jaren negentig wordt hij conservator professionele tv-apparatuur. Hij is tevens betrokken bij het project Oral History omroepgeschiedenis waar de verhalen van voormalig omroep- en NTS-medewerkers vertellen over hun loopbaan. Hij neemt interviews af en is zelf ook geïnterviewd.

In 1986 is hij als redacteur betrokken bij de oprichting van kwartaalschrift Aether, een tijdschrift voor mediageschiedenis dat aanvankelijk door Stichting Omroepmuseum gefinancierd wordt. Andere redacteuren zijn: Rik Brugman, Jan van Herpen, Kees Cabout en Gerard van Beek.