Ashoera

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte29'55"
MediumTelevisie


Beschrijving

Ashoera is een documentaire over de manier waarop Sji’itische en Alewitische moslims in Nederland invulling geven aan Ashoera (ook wel Asjoera of Ashura genoemd). Op deze dag, de laatste dag van een tiendaagse rouwperiode, herdenken moslims de tragische dood van de Imam Hoessein (de kleinzoon van de Profeet Mohammed) tijdens de slag om de Iraakse stad Kerbala, in het jaar 623.

Er worden diverse rituelen met betrekking tot de Ashoera getoond.Professor Asef Bayet, de wetenschappelijk directeur van het ISIM, geeft uitleg over de historische achtergrond van Ashoera en hoe het wordt beleefd door zowel de Sji’ieten als de Alewieten. Hoe het beleef wordt in Nederland wordt duidelijk in enkele interviews met Sji’ieten en Alewieten die zich voorbereiden op de Ashoera.

Makers

Regie Gerald van Bronhorst

Camera Hans Wynants

NMO

Achtergrondinformatie

Volgens de Islamitische kalender is op 20 januari het jaar 1428 begonnen. De tiende dag van de eerste Islamitische maand staat bekend als ‘Ashoera’. De Sji’ieten doen dit, in tegenstelling tot de Alewieten (die gaan bidden in de moskee), door klagend en roepend de straat op te gaan en zichzelf op de borst te slaan, oftewel zichzelf pijnigend zoals Hoessein gepijnigd is geweest. Ondanks deze zelfkastijdingsrituelen is Ashoera voor de moslims een warme dag van lotsverbondenheid, en heerst er een onderlinge vreugde door het rituele samenzijn.