Atjeh na de tsunami

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte55’10”
Mediumtelevisie


Beschrijving

Eind 2005 wordt in het programma DDD De donderdag documentaire de documentaire Atjeh na de Tsunami uitgezonden. De documentaire gaat over de wederopbouw van twee dorpen in Atjeh(Lambada en Lampuuk) die zwaar zijn getroffen door de tsunami van 2004. De maker Frank Vellenga volgt een jaar lang de ontwikkelingen rondom de wederopbouw van deze twee dorpen. In de documentaire worden vooral veel dorpsbewoners geïnterviewd. Ten eerste vertellen drie ooggetuigen over hoe zij de tsunami beleefd hebben. Daarnaast beschrijven een aantal dorpsbewoners hoe zij de wederopbouw beleven en als laatste beschrijven twee hulpverleners van Stichting Vluchteling hoe de wederopbouw volgens hen verloopt.

Het verhaal is op een bijzondere manier opgebouwd. Vellenga gaat een jaar lang iedere maand terug naar de dorpen om de ontwikkelingen vast te leggen. Hier moet echter wel een kanttekening bij geplaatst worden. Vellenga is niet iedere maand zelf langs beide dorpen gegaan, een aantal stukken zijn ook gefilmd door leden van zijn team. Maar door iedere maand terug te keren wordt een duidelijk overzicht van de wederopbouw gegeven.

Makers

Regie Frank Vellenga

Camera Onno van der Wal

Eindredactie Margje de Koning

IKON

Achtergrondinformatie

Met deze documentaire is ingespeeld op de actualiteiten rondom de tsunami. Vlak na de tsunami wordt in Nederland op Giro 555 meer dan 200 miljoen ingezameld voor hulp aan de getroffen landen. Al snel ontstaat twijfel of het geld wel echt bij de slachtoffers terecht zou komen. Frank Vellenga speelt met deze documentaire in op deze angst en gaat op onderzoek uit in twee getroffen dorpen. Hij geeft een beeld van wat zich in een getroffen gebied afspeelt en legt vast wat er met het geld gebeurt. Hij kan met deze beelden de twijfels van mensen wegnemen of bevestigen.