Ave Maria - Van dienstmaagd des heren tot koningin van de hemel

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte70'
Mediumfilm


Beschrijving

Binnen deze documentairefilm wordt er gekeken naar Maria van Nazereth vanuit meerdere perspectieven, zo wordt er de vergelijking gemaakt tussen haar en de Virgen del Carmen, de beschermster van zeelui in kleine vissersdorpjes en wordt er breed verslag gedaan over het festijn rondom deze beschermster. Ook komt Maria naar voren als beschermvrouwe van het poolse leger en wordt het kinderleven van Maria beschreven tot aan haar volwassen leven. Maria wordt ook nog vergeleken met een andere godin, Artemis en dan volgt het verhaal over een vruchtbaarheidsgrot waarnaar er dieper wordt ingegaan op het verlies van Maria van een zoon, Jezus.

Makers

Regiseur Nouchka van Brakel

Producer Hans De Weers, Hans de Wolf, Janneke Doolaard

Muziek Henny Vrienten

Cinematografie Melle van Essen, Sander Snoep

Film bewerking Denise Janzée

Productie Manager Manna Nasht

Geluid opnemer Pieter Guyt

Geluid Harold Jalving

Voice over Anne-Wil Blankers, Thijs Römer

KRO

Achtergondinformatie

Hans Beerekamp schrijft in zijn weblog voor het NRC handels blad (2008) met de titel "Over sterke, dappere en heilige moeders" :

De verbanden die Noushka van Brakel maakt tussen Maria en andere godinnen binnen de film blijven slechts schetsmatig, wel laten de close-ups mooi zien wat Maria verering echt betekend. Deze is blog is te vinden op de website van het NRC