Bartje

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1972-1973
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDrama
Decennia1970-1979
Mediumtelevisie
Bartje.jpg


Beschrijving

Televisiedrama in zeven delen, naar de streekroman van Anne de Vries. Een Drentse boerenknecht woont samen met zijn vrouw, zoon Bartje en de andere kinderen, in een kleine woning. Hij wordt uitgebuit door een rijke boer, waardoor het gezin een armoedig bestaan leidt. De serie wordt gespeeld door amateurs en is geheel in Drents dialect gesproken. Zo ook de gevleugelde zin van Bartje-in-opstand: "Ik bid nie voor brune bon'n..."

Willy van Hemert is vooral bekend als 'De man van de series'. Hij bewerkte en regisseerde behalve Bartje een aantal andere boekproducties als De glazen stad (naar een boek van P.J. Risseeuw), De kleine waarheid (naar een trilogie van Jan Mens) en Dagboek van een herdershond (gebaseerd op een trilogie van de priester Jacques Schreurs).

De uitzendingen van 'zijn' Bartje waren succesvol. Het was gewaagd, in een tijd waar veel jongeren zich van de kerk afwendden.

Makers

Regie Willy van Hemert Produktie: Fred Koster en Joke Feenstra Camera: Jan Huyskens Geluid: Rita Huyskens Licht: Eli Huitema Decor: Ruud Brevoort, Robin Cocheret de la Morinière hoofdrolspelers:o.a. Jantje Weurding (Moe) Arend Kuik (Va) Bartje (Jan Krol en Jaap Schadenberg)