Bernhard Joosten

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamBernhard Joosten
Geboren, 1960
Functies Componist
Bekend vantunes van Nederland 3, Hart van Nederland, NOVA, RTL4 huisstijl...
Periode actief1988-heden
Werkt samen metJeroen Kuitenbrouwer
Externe infowebsite van Joosten & Kuitenbrouwer

Bernhard Joosten in de media
Oeuvre Bernhard Joosten

Bernhard Joosten is een van de componisten die verantwoordelijk is voor een groot deel van de jingles en tunes die te horen zijn op de Nederlandse radio en televisie. Maar hij komt eigenlijk per toeval in dit muziekspecialisme gerold. Hij begint zijn muzikale carrière als straatmuzikant waardoor hij aan de giften precies te weten komt wat mensen graag willen horen. Aan het conservatorium in Groningen studeert hij enkele jaren klassieke gitaar. Maar als hij naar Utrecht verhuist en daar zijn studie wil voorzetten, wordt hij afgewezen. Uit noodzaak start hij eind jaren tachtig een eigen bedrijf. Hij komt in contact met twee regisseurs bij de televisie en zo begint hij met het componeren voor televisieprogramma's en huisstijlen van omroepen en zenders.

Joosten stelt zich bij het componeren zo veel mogelijk in dienst van de wensen van de opdrachtgever. Uit zijn werk is geen eigen stijl te herleiden en dat ziet hij als een voordeel. Joosten noemt zich in een interview zelfs een "muziekprostituee". Deze dienstbare en nuchtere houding levert hem veel werk van uiteenlopende opdrachtgevers als SBS' Hart van Nederland tot de leader van NOVA. Naast muziek voor programmaleaders, componeert Joosten ook muziek voor de huisstijl van omroepen en zenders, bijvoorbeeld die voor Nederland 3 in 1995 en RTL4 in 1998. Daarnaast heeft hij ook voor Radio 1, Radio 4, 3 FM en RTL FM jingles gecomponeerd.

De meeste muziek componeert Joosten geheel in de computer. In zijn bedrijf aan huis in Utrecht heeft hij een complete studio ingericht. In 2007 gaat Joosten officieel samenwerken met Jeroen Kuitenbrouwer onder de naam 'Joosten & Kuitenbrouwer'.