De bonte dinsdagavondtrein

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Bonte dinsdagavondtrein)
Periode1936-1940, 1945-1957, 1977
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreAmusement
Decennia1930-1939, 1940-1949, 1950-1959, 1970-1979
MediumRadio


Beschrijving

Eén van de grote amusementshows uit de tijd dat het medium radio zijn hoogtepunt beleeft. Dankzij het programma beleven artiesten als Bob Scholte, Snip & Snap, Bobbejaan Schoepen, Toon Hermans, Rudi Carrell, en Willy Alberti hun doorbaak. Scholte zingt tevens het titellied.

'De bonte dinsdagavondtrein' dankt zijn naam aan drie belangrijke elementen van het programma: het heeft de vorm van een bonte avond, het wordt op dinsdag uitgezonden en het publiek wordt per trein naar Hilversum vervoerd. De bonte dinsdagavondtrein is in 1936 het eerste programma mét publiek in de studio. De vooroorlogse uitzendingen worden gepresenteerd door Guus Weitzel, die steevast in rokkostuum gekleed gaat.

Het programma komt voort uit de amusementsavonden die de omroepen in het land organiseren om nieuwe leden te werven. In de jaren vijftig gaan ook andere omroepen vergelijkbare showprogramma's maken. Voorbeelden daarvan zijn Negen heit de klok, Showboat en Studio Steravond.

In 1977 is er in het kader van het 40 jarig jubileum van Snip en Snap (Walden en Muyselaar), nogmaals een uitzending van De bonte dinsdagavondtrein.

Makers

Presentatie Guus Weitzel

Samenstelling Jacques van Tol

Uitvoerenden in de jaren ‘30

Bob Scholte, Dries Bakker, Ciska Harms, Lammy van der Hout, Piet Muyselaar, Gerard Walden, Willy Walden, Berry Kievits, Pierre Palla, René Sleeswijk, Jean du Béla, Emmy Claritz, Pim de la Fuente , Tini Marvon

Uitvoerenden jaren ‘40 en '50

Wiesje Bouwmeester, Andrea Domburg, Jan van Ees, Menno Grondsma, Toon Hermans, Peter Kellenbach, Tot Moens, Karel Stoete, Rudy Carrell, Willy Alberti, Bobbejaan Schoepen

Uitvoerenden uitzending 1977

Louis Dusee, Piet Muyselaar, Jessica van Olden, Harry Polder, Aase Rasmussen, Helen Shepherd, Willy Walden