Carel Enkelaar

Uit B&G Wiki
Carel Enkelaar (1981)

NaamCarl Heinz Enkelaar
GeborenBonn, 1920
GestorvenOldenzaal, 2 juni 1996
Functieshoofdredacteur, programmamaker, redacteur
Bekend vanNTS journaal, NOS journaal, Monitor
Periode actief1955-1985
Werkt samen metCoen van Hoewijk, Wim Stokla
Media
Audio fragmentenAudio.png

Carel Enkelaar in de media
Oeuvre van Carel Enkelaar

Nieuwsgierig, onverzettelijk en onbescheiden journalist. Eerste hoofdredacteur van het NTS-Journaal.

Start

Carel Enkelaar wordt geboren in Bonn in 1920 en start in 1938 als 18-jarige verslaggever bij het katholieke dagblad Het Centrum in Twente waar hij met name sport en katholieke bijeenkomsten verslaat.

Parool

Tijdens de oorlog werkt Enkelaar samen met zijn broers voor de Twentse editie van het toen nog illegale Het Parool. Na een poging om deze krant te verkopen wordt Enkelaar door Parool-directeur Wim van Norden ontslagen.

Volkskrant

Na de oorlog gaat Enkelaar voor de Volkskrant werken. Tijdens zijn verslaggeving over de Watersnoodramp van 1953 in Zeeland spreekt hij voor zijn beurt als hij het heeft over ‘zeker 1000 doden’ terwijl de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) hier nog geen uitspraak over heeft gedaan. De Volkskrant krijgt te maken met opzeggingen als gevolg van zijn ‘sensationele berichtgeving’ maar hij vestigt wel zijn naam als ‘razende reporter’. Bij de Volkskrant schrijft Enkelaar tevens televisierecensies onder speudoniem 'Verrekijker'.

NTS-Journaal

In 1955 biedt de NTS hem een baan aan als hoofdredacteur bij het NTS Journaal. Op 5 januari 1956 wordt de eerste uitzending van het NTS Journaal uitgezonden. Voor de onderwerpen van deze uitzending, zie NTS Journaal. Regelmatig komt Enkelaar in conflict met omroepbonzen als het er te veel routine en vaste structuren ontstaan. Tot 1963 werkt hij in deze functie voor de NTS.

Hoofd NOS-televisie

Na onder meer adviseurschap voor de KRO wordt Enkelaar hoofd van de NOS-televisie. Regelmatig overschrijdt hij begrotingen en komt daarmee in conflicten. Zo kost de jeugdserie Floris vier keer zoveel als gepland. Ook de kosten voor het staatsbezoek van koningin Juliana aan Indonesië lopen drastisch op.

Pensioen en overlijden

In 1985 gaat Enkelaar met pensioen en blijft nog actief als omroepadviseur. Na een periode van ziekte overlijdt Carel Enkelaar op 75-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

Onderscheidingen

  • Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Publicaties

  • Het geval Croiset
  • Van onze verslaggever

Bron

Huub Wijfjes, In Memoriam Carel Enkelaar (1920-1996) De Journalist 16 juni 1996, p.41