Floris

Uit B&G Wiki
Periode1969 - 1970
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDrama
Decennia1960-1969,
1970-1979
MediumTelevisie
GalleryGallery
TriviaTrivia
Externe infoAndere Tijden


Titel (1969)


Beschrijving

Twaalfdelige avonturenserie van Paul Verhoeven uit 1969. Floris speelt in de Middeleeuwen. Paul Verhoeven zet het tijdvak neer als een periode vol rivaliserende kasteelheren en bloederige conflicten. De hoofdrollen zijn voor Rutger Hauer als Floris en Jos Bergman als de raadselachtige Sindela. Voor zowel Verhoeven als Hauer betekent Floris hun doorbraak en een ticket naar Hollywood.

Floris is geïnspireerd op het succes van Ivanhoe en Robin Hood. De serie is, voor die tijd, extreem groots opgezet en duur. De NTS plant aanvankelijk 13 afleveringen, maar schrapt de laatste, nadat de draaitijd is opgelopen van veertien weken naar acht maanden. Het wordt opgenomen in Gent en Loosdrecht en in en rond de kastelen Loevestein, Doornenburg en Hernen

Tijdens zijn reizen door het Verre Oosten is ook het kasteel en het landgoed van Floris ten prooi gevallen aan de veroveringsdrift van Karel de Gelre. Zijn handlanger Maarten van Rossem heeft het kasteel bezet. Gesteund door zijn Indische tovenaarsvriend, fakir Sindela, laat Floris het er niet bij zitten en sluit zich aan bij het leger van Filips.

Dertiende aflevering

In 2016 gaat een dan toe onbekende dertiende aflevering in première in Kasteel Doornenburg. Deze aflevering was om diverse redenen eerder niet afgemonteerd en was in het bezit van Gerard Soeteman. In de aflevering zijn zwart-wit-tekeningen gemonteerd van tekenaar Gerrit Stapel.

Cast

Floris van Rosemondt - Rutger Hauer

Sindela - Jos Bergman

Maarten van Rossum - Hans Culeman

Schout - Bert Dijkstra

Rogier - Jacco van Renesse

Veltman - Henk van Ulsen

Wolter van Oldenstein - Ton Vos

Karel van Gelre - Jaap Maarleveld

Filips de Schone - Dries Smits

Gravin Ada van Couwenberg - Diana Dobbelman

Sergeant - Tim Beekman

Viola - Ida Bons

Lange Pier - Hans Boskamp

Bombardier - Hammie de Beukelaar

Meinder - Eric Herfst

Barend van Hackfort - Ad Hoeymans

Simon de marskramer - Cor Witschge

Roges de magiër - Ton Lensink

Smid - Detlev Pols

Isabella - Carola Gijsbers van Wijk

Makers

Scenario Gerard Soeteman

Componist Julius Steffaro

Regie Paul Verhoeven

Productie Max Appelboom

NTS

Achtergrondinformatie

Floris is ook uitgezonden in België, Oost-Duitsland en Schotland. WDR maakt een eigen versie van het drama, wel met Rutger Hauer in de hoofdrol. In 2004 wordt de serie onder dezelfde naam verfilmd: Floris.