Cees Snoeij

Uit B&G Wiki
Cees Snoeij in 1988 voor Teleac-cursus Karwei

NaamCees Snoeij
GeborenRotterdam, 1922
GestorvenLaren, 18 februari 2012
Functies decorbouwer
Bekend vanSnoeij & Snoeij, Sees Knoei
Periode actief1950-1986
Werkt samen metRoland de Groot, Arnold Kroon, Flory Anstadt
Externe infoBiografie van Cees Snoeij


De buitengewoon handige Cees Snoeij kan alles maken en repareren. Na de Tweede Wereldoorlog verhuist hij naar Laren en repareert hij horloges, uurwerken en radio's. In 1950 richt hij zijn eigen bedrijf op: Technisch Bureau Cees Snoeij. Hij ondersteunt kunstenaars als Willy Mignot met technische aspecten van hun werk en ontwerpt en bouwt de technische installaties van de Concertzaal van Singer. Snoeij zorgt ervoor dat er een straalzender bij de zaal komt zodat er televisie-uitzendingen plaats kunnen vinden.

Van 1956 tot 1961 is Snoeij toneelmeester bij Singer. Daarna is hij van 1964 tot 1987 als vaste decorbouwer betrokken bij het programma Zeskamp. Snoeij bedenkt samen met de decorontwerper(s), technisch tekenaar Johan Verhoog en de regisseur(s) de spellen. Een deel van het decor wordt vervolgens door NOS Decorproductie gebouwd, maar Snoeij zorgt voor de samenbouw, bijzondere rekwisieten, de kenmerkende poppen en het scorebord.

Tijdens het werk aan een van de poppen voor Zeskamp brandt de werkplaats en het huis van Snoeij geheel af. De poppen komen op tijd af, maar wegens onderverzekering zit Snoeij financieel gezien aan de grond. Met het geld van een liefdadigheidsactie van vrienden en kennissen kan hij weer een nieuw huis en een nieuwe werkplaats bouwen.

Verder is Snoeij de man die ook het scorebord voor Spel zonder grenzen bedenkt. Hij zorgt ervoor dat het demontabel is, zodat het gemakkelijk vervoerd kan worden. Zelf reist hij er ook achteraan. Een andere typische klus voor Snoeij is een fiets voor De Mounties. De fiets kan drijven en heeft verder een verrekijker, spiegel, geweer en toilet. Verder bouwt hij wetenschappelijke opstellingen voor O, gaat dat zo, een ballenwerper voor de NCRV Mini-voetbalshow, spelletjes voor 't Spant erom, de (tweede) kar voor Farce majeure (1983), spellen voor de Sterrenshow.

Snoeij is handig en snel en decorontwerpers en regisseurs werken daarom graag met hem samen. Bij de NOS is alles op het gebied van decorproductie te krijgen, maar het proces is erg bureaucratisch, niet zo flexibel en ook de communicatie is ingewikkeld omdat het zo'n groot bedrijf is geworden. Snoeij is wat dat betreft een verademing. Roland de Groot vraagt Snoeij bijvoorbeeld voor de techniek achter zijn indrukwekkende, bewegende decors voor de Eurovisie Songfestivals in 1976, 1980 en 1984.

In 1974 komt zoon Pim officieel bij Snoeij werken en in 1986 nemen Pim en zijn broer Kees het bedrijf van hun vader over (Snoeij & Snoeij). In 1988 is Snoeij sr. nog te zien in de Teleac cursus Karwei waarin hij in spelvorm verschillende technieken uitlegt. Daarop volgt nog een boekje Handig in en om het huis en in 1994 is hij wekelijks op Radio West te horen als expert die vragen van luisteraars beantwoordt.

Pim en Kees Snoeij bundelen de foto's, knipsels en verhalen uit het leven van hun vader Cees en het familiebedrijf in 2016 in een boek, getiteld Snoeij, Snoeij & Snoeij. 70 jaar in vele bedrijven.