Cherryflip

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte16'49"
MediumTelevisie


Beschrijving

Cherryflip is een aflevering in de NCRV jeugdserie Dokument Junior.

De 14-jarige Sharon Resseler zit in de nationale selectie kunstschaatsen en traint erg fanatiek. Haar droom is om Olympisch kampioen te worden. Deze aflevering volgt haar op de dag dat ze aan de nationale kampioenschappen meedoet. Haar beste vriendin Nathalie is ook kunstschaatsster waardoor ze vaak tegen elkaar moeten schaatsen. Dit gebeurt ook bij deze kampioenschappen. We zien welke mascottes de deelnemers meenemen, het commentaar van de andere deelnemers en hoe Sharon zich voorbereidt. Tijdens de wedstrijd valt Nathalie, waardoor Sharon een grotere kans maakt om op de eerste plaats te komen. Helaas valt Sharon ook twee keer en is haar kans hierop verkeken. Natuurlijk baalt ze hiervan, maar haar coach probeert haar gerust te stellen en moed in te praten. Ondanks deze tegenvaller behaalt ze de tweede plaats en haar vriendin Nathalie de eerste. Stiekem is ze wel jaloers op Nathalie, maar dit wil ze niet laten merken.

Sharon en Nathalie worden beide vaak voor de camera gehaald om te vertellen wat zij zelf van de gebeurtenissen vinden. Ook andere zes meisjes die aan dezelfde wedstrijd meedoen leveren commentaar. De enige volwassenen die we te horen krijgen zijn de trainer van Sharon en de wedstrijdjury. Dit maakt de documentaire vooral voor en door kinderen gemaakt. De camera volgt voornamelijk de gesprekken tussen Sharon en haar trainer en mededeelnemers, maar wordt soms ook bij een interview gebruikt.

Makers

Productie Inge Joldersma

Eindredactie Suzanne Kunzeler

Camera Anneke de Lind van Wijngaarden

Regie, scenario en camera Claudia Tellegen

NCRV

Achtergrondinformatie

In deze aflevering is te zien dat jongeren die sporten plezier hebben en het leuk vinden. Dit past in de trend van tegenwoordig; jongeren bewegen te weinig en de media proberen ze te stimuleren om aan sport te gaan doen. De wedstrijd van Sharon en Nathalie wordt realistisch weergegeven, inclusief de tegenvallende scores, maar er wordt geen negatief beeld gegeven. De sporters zelf zijn dan ook enthousiast over wat ze doen.