Chiel Montagne

Uit B&G Wiki
Chiel Montagne

NaamBert van Rheenen
GeborenUitgeest, 26 augustus 1944
Functies Presentator
Bekend vanOp losse groeven, Tipparade, Op volle toeren
Periode actief1963 - heden
Media
Audio fragmentenAudio.png

Chiel Montagne in de media
Oeuvre van Chiel Montagne

Presentator, bekend van de muziekprogramma's Op losse groeven en de opvolger Op volle toeren.

Hoorspel en toneel

Als kind houdt Bert van Rheenen van hoorspelen. De KRO zoekt op zijn school in Hilversum kinderen die gedichtjes willen voordragen. Van Rheenens stem is al gauw op de radio te horen. Graag zou hij meedoen aan een hoorspel. Nadat een jongetje uit de hoorspelgroep ziek wordt, mag Van Rheenen invallen. Van Rheenens belangstelling gaat daarna uit naar de toneelschool. Een succes wordt dat nog niet, o.a. doordat hij te jong is. Incidenteel speelt Van Rheenen mee met een semiprofessioneel toneelgezelschap in Den Haag

Radio Veronica

Na een tussenperiode bij de toneelschool in Arnhem belandt Van Rheenen via zijn oom Dirk Verweij bij Radio Veronica. Hij krijgt de supervisie over het dagelijkse non-stopprogramma Muziek terwijl u werkt, de tegenhanger van Arbeidsvitaminen van de AVRO. Hij wordt overspoeld met verzoeken en komt er zo achter wat de echte muzieksmaak van de mensen is. De meeste omroepers bij Veronica hebben een pseudoniem. Omdat Van Rheenen van Franse chansons houdt, kiest hij voor de naam Chiel Montagne. In Parijs hoort hij de nieuwste Franse popmuziek en maakt er kennis met artiesten als Mireille Mathieu en Gilbert Bécaud.

Producer

Naast zijn werk als dj is Montagne actief in de muziek-business. In 1968 zingt hij met Wim Landman 'Michaela', een vertaling van het Jim Reeves-nummer ‘Blue side of lonesome’. Het nummer belandt op de 21ste plaats van de Top 40. Twee jaar wordt ‘Dancing and drinking’ van de Plastic People, een productie van Montagne, uitgeroepen tot alarmschijf. Montagne is succesvol als producer van o.a. ‘Nursery rhymes’, een album met kinderliedjes in boogiewoogie-stijl van Jaap Dekker. Montagne ontdekt Alexander Curly (pseudoniem van Harm Breemer) die met ‘I’ll never drink again’ een hit scoort. Er volgt een Nederlandstalige plaat met de kraker ‘Guus, kom naar huus’.

Montagne produceert meer bestsellers, zoals ‘Alleen is maar alleen’ en ‘Zingeman’ voor Astrid Nijgh. Ook schrijft hij teksten voor Jack de Nijs (alias Jack Jersey) en Nick Mackenzie. Niet erg succesvol is de single 'Marja’ die Montagne onder zijn pseudoniem Chiel Montagne heeft opgenomen. Een live gezongen versie in Voor de vuist weg van Willem Duys wordt een ramp.

Op losse groeven

In zijn tijd bij Veronica is Montagne ervan overtuigd dat er met Nederlandstalig repertoire een goed tv-programma te maken is. Die kans komt als Joop Landré, directeur van de nieuwe omroep TROS, Montagne de kans gunt een proefprogramma met Nederlandstalige muziek te maken. Montagne stelt een programma samen met een Top 5, een Tip 5 en een ‘gouwe ouwe’. De artiesten zullen niet optreden tegen een fraai decor, maar tegen de achtergrond van tribunes met publiek. Op losse groeven is geboren. Het programma met het Nederlandse levenslied slaat enorm aan. In 1978 verandert de naam in Op volle toeren dat meer dan tien jaar een van de meest geliefde programma’s op de Nederlandse televisie is. In 2002 stopt Montagne met de presentatie. Vanaf 2011 zorgt Ali B voor een opmerkelijke revival van het muziekprogramma met Ali B op volle toeren.

DMC-studio

Naast zijn presentatie op tv is Montagne ook op andere fronten actief. Hij richt in 1974 zijn eigen geluidsstudio op, Dutch Music Center (DMC) in Baarn. Vele Nederlandse artiesten en internationale artiesten nemen er hun platen op. De DMC-studio houdt in 1990 op te bestaan. In 2003 richt Montagne zijn eigen omroep op, de Montagne Omroep Nederland (MON) waarmee hij binnen vijf jaar het publieke bestel in wil. De omroep die zich richt op het Nederlandse levenslied heeft volgens Montagne "absoluut binnen een jaar" voldoende leden. De omroep haalt het vereiste ledenaantal echter niet en heeft nooit uitgezonden. In 2005 staat Montagne aan de basis van een nieuw project: de NL Top 20, een initiatief van de Stichting Nederlandse Muziek. Montagne presenteert een Nederlandstalige Top 20 via lokale publieke omroepen. Na een tijd stopt Montagne, wanneer de Stichting en hij financieel niet tot een overeenkomst kunnen komen. Daarnaast heeft het programma behoefte aan een frisse wind. Fred Siebelink neemt de presentatie over.

Latere optredens

In 2006 treedt Montagne op in het programma TV Comeback, waarin bekende tv-helden van toen laten zien dat ze nog steeds hun vak beheersen. In februari 2008 presenteert hij een deel van het talentenjachtprogramma Idols. In 2010 werkt Montagne mee aan het tv-programma Ushi & Loesie, waarin Wendy van Dijk bekende Nederlandse zangers en zangeressen in de maling neemt. Achteraf zegt hij te balen dat zijn medewerking hem geen comeback met de tv-hit Op volle toeren heeft opgeleverd. In februari 2014 is Montagne met oud-collega's te gast in een aflevering van De reünie, gewijd aan het zendschip Veronica. In maart 2014 is het programma Muziekmonument van Han Peekel geheel gewijd aan het succes van Op volle toeren. In september 2014 blikt Montagne met collega’s uit het TROS-verleden terug op 50 jaar muziek bij de TROS.

Op de radio is Montagne te gast in verschillende programma’s, zoals de Tinekeshow en Wekker Wakker, beide van Omroep MAX. In april 2012 presenteert hij de Chiel Montagne Show in het kader van de 'Week van de Jaren 60' van Radio 5 Nostalgia.

Onderscheidingen

Montagne geniet bekendheid vanwege zijn karakteristieke snor. Hij wordt in 1989 door de Snorrenclub Antwerpen tot Snor van het Jaar uitgeroepen.

Op 29 april 2010 wordt Montagne Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.