Cilia van Dijk

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamCilia van Dijk
GeborenUden, 22 november 1941
GestorvenOnbekend, 26 april 2023
Functiesproducent, distributeur
Bekend vanPas à deux, I move so I am, Anna en Bella
Periode actief1978-2005
Werkt samen metGerrit van Dijk
TriviaTrivia

Cilia van Dijk in de media
Oeuvre van Cilia van Dijk

Van Dijk richtte al op jonge leeftijd eigen bedrijven op zoals een modellenbureau en een crèche. Toen haar man, Gerrit van Dijk, animatiefilms ging maken, werd zij diens producent. Die functie beklijfde, met een groot oeuvre op gebied van filmproductie als gevolg.

In 1978 richtte Van Dijk distributiebedrijf Animated People op voor Nederlandse animatiefilms, de voorloper van het Nederlands Instituut voor Animatiefilm. Ook was ze bestuurslid van de Vereniging Holland Animation en zat ze in jury's voor festivals over de hele wereld. Ze was lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences die de Oscars uitreiken en zat sinds 2018 in de jury. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar inzet voor de animatiefilm.

Van Dijk won meerdere prijzen met de aniamtiesfilms die zij produceerde, twee animatiefilms van Gerrit van Dijk wonnen een Gouden Beer op het internationale filmfestival van Berlijn, en Anna en Bella van Børge Ring won in 1986 een Oscar. Andere films die ze produceerde waren: DaDA van Piet Kroon en Radio Umanak van Marie José van der Linden.