Code Rood: meisjeshandel

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2011
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2010-2019
Lengte45'00
Mediumtelevisie
Meisjes3.jpeg Meisjes2.jpeg


Beschrijving

Documentaire, uitgezonden als 3doc, van Jessica Villerius, waarin zij praat met slachtoffers van jeugdprostitutie, die verblijven in opvanghuis Asja.

Een aantal jonge slachtoffers komt aan het woord over de periode waarin zij werden mishandeld, beroofd, verkracht en gedwongen tot prostitutie. De meisjes vertellen geëmotioneerd over hun achtergrond, het contact met hun loverboy, de mishandelingen en intimidatie. Henk Werson, hoofd van het politieteam mensenhandel, organiseert jaarlijks een motortocht waarin de meisjes mee mogen met als doel de kloof tussen politie en slachtoffers te verkleinen, omdat veel meisjes bang zijn om aangifte te doen. De meisjes worden gevolgd bij deze tocht, bij weerbaarheidstraining en groepstherapie. Daarnaast worden rechercheurs gevolgd bij een training, waar zij leren omgaan met slachtoffers van mensenhandel. Wianda wordt tot slot gevolgd als zij de tatoeage van haar pooier laat verdwijnen door er een nieuwe overheen te plaatsen.


Achtergrondinformatie

Aansluitend op de documentaire volgt een reactie van Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, die aangeeft dat de straffen voor mensenhandel worden verhoogd.


Makers

Regie en interviews Jessica Villerius

Productie NCRV Yolande van der Blij

Beeldregie Mike Wennekes

Productieleiding Joyce Cats

Camera Stephan Schmidt

Eindredactie NCRV Jelle Peter de Ruiter


Posh Productions; NCRV