Cor Galis

Uit B&G Wiki
Cor Galis (foto: VPRO)

NaamCor Galis
GeborenAlmelo, 22 november 1910
GestorvenAmersfoort ?, 20 mei 1997
FunctiesPresentator, omroeper
Bekend vanDe hoogwerkers, Ahum yum yum
Periode actieftot 1997
Werkt samen metPeter Flik, Ischa Meijer, Ronald van den Boogaard
Media
Audio fragmentenAudio.png

Cor Galis in de Media
Oeuvre van Cor Galis

Cor Galis heeft omgeroepen en gepresenteerd bij de VPRO. Hij heeft al veel baantjes achter de rug wanneer hij in 1954 wordt aangenomen als PR-medewerker en Ledenwerver. In die tijd wordt de VPRO nog bestuurd door dominee Spelberg, één van de oprichters van de VPRO. De omroep heeft het van het begin af aan moeilijk overeind te blijven binnen de criteria die door de overheid aan haar gesteld worden. Het is niet vreemd dat men iemand zoekt voor de PR en ledenwerving.

Cor moet bij zijn sollicitatie iedereen volledig overtuigd hebben van zijn kwaliteiten. In 1954 is het nog de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep waar ongelovigen als Cor normaal gesproken niet worden aangenomen. Hij doet het erg goed en men wil hem graag houden, ondanks dat conservatieve leden af en toe wel moeite hebben met zijn keuzes op de promotie avonden.

Hij loopt al tegen zijn pensioen in 1973 en de VPRO is inmiddels Omroep Vereniging VPRO geworden, wanneer Peter Flik het idee krijgt Cor aankondigingen te laten doen voor zijn programma's. Dat doet hij zo goed met zijn doorgerookte donkerbruine stem, dat iedereen hem wil voor een typische Galis aan- , afkondiging of trailer. Samen met Peter Flik maakt hij in 1974 het programma De hoogwerkers, waar zij in een hoogwerker via het balkon onaangekondigd op bezoek komen. Galis geeft als Cornelis Interieur ongezouten kritiek op het interieur van de bewoners die zij bezoeken. Het is onbegrijpelijk dat slechts één keer een handgemeen dreigt te ontstaan na de kritiek van Cor op de vrouw des huizes. In de tachtiger jaren heeft Cor een vaste bijdrage in het programma Een uur Ischa.

Cor schrijft zijn teksten niet zelf, dat wordt gedaan door een collectief bestaande uit Peter Flik, Ischa Meijer en Ronald van den Boogaard. Het hoesten, vloeken, gerochel en andere smerige geluiden die hij aan de teksten toevoegt zijn eigen bijdragen. Zij die beroepsmatig met hem in contact komen, ontdekken dat Cor zonder aangeleverde teksten zeker zo goed iets kan neerzetten. Van maart tot december 1985 presenteert Cor het kinderprogramma Ahum yum yum, het programma is een geduchte concurrent voor Kleutertje luister. Verhalen uit dit programma zijn verzameld in een boekje, evenals de teksten die Ischa Meijer voor hem schrijft. Ook na zijn pensionering blijft Cor actief als omroeper en presentator. De wijze waarop hij als dominee teksten uitspreekt leveren nog altijd maagkrampen op van het lachen.