Cornelis Verolme, scheepsbouwer

Uit B&G Wiki
Periode1967
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1960-1969
Lengte38 minuten
Mediumtelevisie, 16mm, zwart wit


Beschrijving

AVRO-programmamaker Roelof Kiers is een groot bewonderaar van het werk van Direct Cinema filmmaker Richard Leacock uit de VS. Hij zorgt er dan ook voor dat diens films op de Nederlandse televisie te zien zijn en loopt zelfs enige tijd stage bij hem. Net als Leacock wil Kiers de werkelijkheid ‘betrappen’.

Essentieel is hierbij het gebruik van de Eclair filmcamera, waarmee vanaf de schouder gefilmd kan worden. Mat van Hensbergen is een van de eersten in Nederland, die zo’n camera bezit. Kiers en Van Hensbergen maken voor de AVRO een reeks portretten in Direct Cinema stijl van bekende Nederlanders.

De film over Cornelis Verolme baart het meeste opzien. Waar zijn grote voorbeeld Leacock zich zo onzichtbaar mogelijk houdt, is Kiers juist voortdurend in de film aanwezig. Hij ondervraagt de scheepsbouwer die op het toppunt van zijn macht is, zonder enige schroom of ontzag. Het portret van Verolme wordt gezien als de definitieve doorbraak van een nieuwe documentaire stijl op de Nederlandse televisie.

Makers

Regie Roelof Kiers

Camera Mat van Hensbergen

Geluid M. van Dalen

AVRO