Cornelis Vreeswijk Leeft

Uit B&G Wiki
Periode2003-2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte52'02"
MediumTelevisie


Beschrijving

In Cornelis Vreeswijk Leeft! laat de documentairemaker Hans Polak zien hoezeer de zanger nog leeft in de harten van de Zweden en hoe een steeds groter wordende groep Nederlanders Cornelis Vreesijk nog steeds adoreert.

Makers

Regie en Samenstelling: Hans Polak

Research: Hermien Jalvingh

Camera: Meral Uslu

Geluid: Carla van der Meijs en Jeroen Pannekoek

Montage: Floor Rodenburg

Mixage: Piet Rodenburg

Kleurcorrectie: Ronald van Dieren

VARA

Achtergrondinformatie

Al filmend voor zijn documentaire ‘Familiestrand’ in IJmuiden raakte Hans Polak geïnteresseerd in Cornelis Vreeswijk. Iemand speelde op het strand ‘De Thuishavensamba’ en dat bracht Polak op het idee om een film te maken over de beroemde IJmuidenaar. Polak: ‘Tijdens de research raakten we steeds meer onder de indruk van de verscheidenheid aan prachtige liedjes die hij heeft gemaakt. Liefdesliedjes, geestige ballades en scherpe, politiek getinte liederen.’

Cornelis Vreeswijk is geboren in IJmuiden op 8 augustus 1937. Hij vertrok op 12-jarige leeftijd met zijn ouders naar Zweden. Zijn muzikale talent werd ontdekt toen hij in zijn studententijd in contact kwam met de Zweedse folkzanger Fred Akerström. Het eerste album 'Ballades en Onbeschaamdheden’ dat Vreeswijk uitbracht in 1964 zorgde door de beladen onderwerpen en vrijpostige teksten voor veel commotie. Desondanks sloeg het album goed aan. In de jaren die volgen maakten zijn veelzijdigheid (folk, blues, rock, samba), zijn bijzondere stemgeluid, zijn sterke liedjesteksten en zijn wilde leven hem tot een Zweeds fenomeen. Cornelis Vreeswijk overleed aan de gevolgen van leverkanker op 12 november 1987. Hij maakte ruim dertig platen. In Nederland was hij voornamelijk bekend door liedjes als ‘De nozem en de non’, ‘Veronica’ en ‘Misschien wordt ’t morgen beter’.

In Zweden heeft Vreeswijk inmiddels een legendarische status. Er is een Cornelis Vreeswijk Stichting, een jaarlijks muziekfestival rond zijn muziek en een Vreeswijk cultuurprijs. In Stockholm is zelfs een park naar hem vernoemd. Een aantal jaar geleden werd, in navolging van Zweden en Denemarken, ook in Nederland een Cornelis Vreeswijk Genootschap opgericht. Het genootschap bracht in 2002 een hommage-cd uit met liedjes van Cornelis Vreeswijk die werden vertolkt door Nederlandse artiesten als Bram Vermeulen, Erik van Muiswinkel, Bob Fosko en Jack Spijkerman.

Op 7 juni 2003 werd in IJmuiden een borstbeeld van Cornelis Vreeswijk onthuld.