Dagboek van een VN-diplomaat

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'54”
Mediumtelevisie


Beschrijving

Tijdens deze documentaire volgen we Jan Pronk als hoofdvertegenwoordiger van de VN in Sudan. We reizen met Pronk mee en zien hoe hij tracht het conflict in Darfur op te lossen. Jan Pronk wordt ingezet om dit conflict te onderzoeken, rapporteren en er een oplossing voor te vinden.

In deze direct-cinema documentaire maken we elke stap mee die Pronk neemt in aanloop naar zijn rapport en oplossing. Het grootste deel van de documentaire is met een handheld camera gefilmd. De enigszins schokkerige en bewegende beelden geven de documentaire een dynamische en 'snelle' uitstraling. Ook geeft de documentaire een duidelijk beeld van de complexiteit van de zaak. De angst en woede van de inwoners waar Pronk mee moet praten om uit te vinden of genocide heeft plaatsgevonden komen duidelijk over door een aantal beelden van de menigte.

Makers

Regie Shuchen Tan

Research Gijs Meyer Swantee

Camera Erik van Empel

Geluid Menno Euwe

Montage Christine Houbiers

Productie Miriam Bos

Eindredactie Marye Meerman, Doke Romeijn, Frank Wiering

VPRO

Achtergrondinformatie

Zoals in 2004 te lezen is op de website van Tegenlicht wordt er in Darfur sinds 2003 gevochten. De Janjaweed troepen proberen de stammen uit Darfur te verdrijven door massamoorden en verkrachtingen. Volgens sommigen zou de Janjaweed zijn opgericht en beschermd door de Sudanese regering.

In 2010 vinden voor het eerst in 24 jaar vrije verkiezingen plaats, helaas besluiten verschillende belangrijke oppositiepartijen deze verkiezingen te boycotten. Volgens hen gebruikt president Omar Hassan al-Bashir deze verkiezingen enkel om zijn eigen macht te vergroten. De situatie in Sudan is in 2010 niet veilig, Zuid- en Noord Sudan voeren nog steeds oorlog.