De Inca van Perusalem

Uit B&G Wiki
Periodeuitgezonden op 11 januari 1968
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDramaproductie
Decennia1960-1969
Lengteniet bekend
Mediumtelevisie
11-1-1968 De Inca van Perusalem (4).png


Beschrijving

Een 'bijna historisch komedietje' van Ton Lensink die het gelijknamige toneelstuk van Bernard Shaw vertaalde en regisseerde voor de VARA. Lensink geeft voorafgaand aan het spel een inleiding aan de kijkers.

Shaw parodieert met het stuk de ijdele, vechtlustige Duitse keizer Wilhelm II, nog in de periode voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het komische verhaal bevat enkele felle kritische kanttekeningen bij het wereldgebeuren van de periode 1910-1913.

Het Algemeen Dagblad (12-1-1968) noemde het 'een verdienstelijk opgepoetste Inca'. Ton van Duinhoven als de Inca spreekt een merkwaardige mengeling van Gronings dialect en Nederlands met Duits accent, begeleid met Italiaanse bombast en soms koeiengeloei. 'Met Ina van Faassen erbij werd het niettemin een verdienstelijk uurtje tv-toneel.' Ook Het vrije volk (12-1-1968) wijt het 'succes' van de uitzending voornamelijk aan het 'rake talent' van Van Faassen.

Het decorontwerp is een ontwerp van Dorus van der Linden. Hij tekende zijn decorschetsen vaak in de voor hem typerende stijl met een zwart pennetje en veel arceringen. Ton Lensink keurde de decorschetsen goed, niet wetende dat Van der Linden van plan was zijn tekeningen fotografisch op te blazen en op de verder rechte decorwanden te laten plakken. (Bron: | Vormvanvermaak.nl)

Het stuk is op 4 februari 1967 opgenomen en bijna een jaar later, op 11 januari 1968 uitgezonden. De opname of telerecording is niet bewaard gebleven, wel zijn er foto's van de NTS-fotodienst van het decor (zie hieronder de foto's van Frans van Geelen) en van de cast in het decor voor de publiciteit.

Cast

De Inca (keizer Wilhelm) Ton van Duinhoven
Ermyntrude Ina van Faasen
aartsdiaken Paul Deen
manager Wim van den Heuvel
prinses Kitty Courbois
bediende Jan Hundling

Crew

Regie, scenario: Ton Lensink
Decor: Dorus van der Linden

11-1-1968 De Inca van Perusalem (1).png
11-1-1968 De Inca van Perusalem (2).png
11-1-1968 De Inca van Perusalem (3).png