Kitty Courbois

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Kitty Courbois (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamCatharina Anna Petronella Antonia Courbois
GeborenNijmegen, 13 juli 1937
GestorvenAmsterdam, 11 maart 2017
FunctiesActeur
Bekend vanHet gangstermeisje, Op hoop van zegen, Twee vorstinnen en een vorst, Spijkerhoek
Periode actief1958 - heden
Werkt samen metTed de Braak, Renée Soutendijk, Derek de Lint, Leon Voorberg
Media
Audio fragmentenAudio.png

Kitty Courbois in de media
Oeuvre van Kitty Courbois

'Als ik niet speel gaat het niet goed met me'

Jeugd

Kitty Courbois is op 13 juli 1937 in Nijmegen geboren. Het streng katholieke gezin bestaat verder uit een zus en drie broers, onder wie de jazzmuzikant Pierre Courbois. Haar vader was juwelier en makelaar. De ouders van Courbois vingen in de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers op. Als kind heeft Courbois al interesse in de toneelwereld en ze wil eigenlijk naar de Toneelschool. Onder druk van haar moeder gaat ze echter werken bij een reclamebureau. Via via komt ze bij een cabaretgroepje terecht, de leider van dit ensemble is Ted de Braak. Uiteindelijk volgt ze het advies van een collega en gaat naar de toneelschool in Arnhem.

Toneelschool

Op de toneelschool wordt ze volwassen. Ze komt in het studentenmilieu in Arnhem in contact met allerlei mensen die haar hele leven een rol zullen blijven spelen. Onder andere haar levenslange vriendschappen met Joop Admiraal en Ramses Shaffy zullen hier ontstaan. Ook ontmoet ze hier haar eerste echtgenoot Rik van Bentum, waarmee ze haar dochter Gijsje zou krijgen. Na haar eindexamen wordt ze aangenomen bij het prestigieuze gezelschap 'De Nederlandse Comedie', waar ze onder meer onder Ko van Dijk als regisseur speelt. Bij 'De Nederlandse Comedie' speelt ze alle klassiekers.

Film en televisie

Na enkele rollen in kleinere speelfilms gaat haar filmcarrière midden jaren 60 goed van start. Door regisseur Frans Weisz wordt ze in 1966 gevraagd voor de hoofdrol in zijn eerste grote speelfilm Het gangstermeisje. Later zou ze nog meer samenwerken met Weisz, onder andere in de film Leedvermaak. Na een stuk of zes speelfilms belandt de carrière van Courbois in een dal. Ze wordt niet meer gevraagd voor film noch voor toneel. Pas in het begin van de jaren zeventig trekt het weer aan. Ze wordt gevraagd voor een televisiebewerking van 'Tijl Uilenspiegel' en krijgt een rol in de speelfilm 'VD' van Wim Verstappen en Pim de la Parra. Ook het toneel vraagt haar weer. Ze gaat bij het Amsterdams toneel een rol spelen in 'Teresa'. De regie is in handen van Hugo Claus. Later zal ze een verhouding met hem krijgen. In een interview vertelt ze erover: "Je hebt meerdere relaties gehad, onder anderen met schrijver Hugo Claus. In zijn boek Het jaar van de kreeft liet hij de vrouwelijke hoofdpersoon - onmiskenbaar op jou geschreven - sterven aan kanker." "En al die artikelen over mij in De Telegraaf. Víér. Achter elkaar. Om het boek maar te verkopen. Zeven jaar later kreeg ik weer een relatie met hem. Onvoorstelbaar. Ik moest in een stuk spelen in Gent en bij aankomst lagen er orchideeën op mijn hotelkamer: "Welkom te Gent, Hugo". De volgende dag gingen we lunchen, met witte truffels, en waren we meteen weer verliefd. Allebei. "Hè, hè," zei Hugo, "eindelijk. Dat hele boek was een liefdesaanzoek!" Godskolere. Daarna ben ik nog twee, tweeënhalf jaar met hem geweest." (bron: Opzij juli 2010).

Toneelgroep Amsterdam

Verreweg het meeste succes heeft Courbois bij Toneelgroep Amsterdam. Vanaf het begin in 1987 maakt zij deel uit van de groep. Onder leiding van Gerard-Jan Rijnders en later Ivo van Hove speelt ze diverse rollen. Alle aspecten van haar talent komen hierbij naar boven. In het zoeken naar de psyche van een personage, waar ze zo dol op is, kan ze zich bij Toneelgroep Amsterdam uitleven.

Laatste jaren

Vanaf 2000 gaat ze in Arnhem op haar oude toneelschool les geven. Ondertussen blijft ze maar doorspelen zowel op toneel als op televisie. Eind 2012 maakt ze de voorstelling 'Parels van poëzie', waar ze aan de hand van gedichten haar levensverhaal vertelt. Ook in 2012 speelt ze samen met acteur Thom Hoffman een rol in de SBS serie Dokter Tinus. In 2014 besluit ze met deze rol te stoppen. Ze sterft op 12 maart 2017 aan een hersenbloeding.

Onderscheidingen

  • 1979 Colombina
  • 2010 Courbois parel
  • 2010 Ereteken van Verdienste stad Amsterdam