De Israël lobby

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte51´11”.
Mediumtelevisie


Beschrijving

Deze film gaat over de macht van de zogenaamde Israël lobby in Amerika. Zowel voorstanders als tegenstanders van Amerika’s innige band met Israël komen aan het woord. Twee tegenstanders waar veel aandacht aan wordt besteed, zijn politicologen John Mearsheimer en Steve Walt. Zij publiceren in 2006 een kritisch artikel over de invloed van de Israël lobby op de Amerikaanse buitenlandse politiek. Deze tekst doet veel stof opwaaien in het destijds politiek onrustige Amerika. Volgens de schrijvers is het Amerikaanse beleid in het Midden-Oosten niet in het belang van Amerika zelf. Ook beschuldigen ze de Israël lobby ervan te hebben gezorgd dat Amerika ten strijde trok tegen Irak. Kritiek op het beleid van Amerika is volgens de tegenstanders riskant. Wanneer politici hier kritiek uiten op zullen zij het moeilijk krijgen in de rest van hun politieke carrière.

Voorstanders noemen overeenkomsten qua politieke belangen en overeenkomstige geloven van Amerikanen en Israëliërs als reden om Israël te blijven steunen. De filmmaker bezoekt één van de jaarlijkse bijeenkomsten van AIPAC (American Israel Public Affairs Committee). Hier komen elk jaar vele politici samen om te pleiten voor het behouden van de sterke band tussen Israël en Amerika.

In de film wordt ook de vraag gesteld hoe reëel het nog is voor Amerika om Israël op dezelfde manier te blijven steunen. Er wordt een toekomstbeeld geschetst, waarin Amerika de steun aan Israël wellicht opgeeft.

De Israël lobby is uitgezonden in het kader van Tegenlicht.


Makers

Regie Marije Meerman

Research William de Bruijn

Camera Mies Rogmans, Pim Hawinkels

Geluid Joris van Ballengoijen

Montage Christine Houbiers

Mixage Mark Meeuwes

Productie Judith van den Berg

Eindredactie Jos de Putter, Doke Romeijn

VPRO


Achtergrondinformatie

De Israël Lobby is uitgezonden in de Tegenlicht-serie ‘Plaats des Oordeels’. Deze serie maakt deel uit van VPRO’s ‘Midden-Oosten maand’.