De Kruising

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte50'
Mediumtelevisie


Beschrijving

Een documentaire over vier ondernemers, afkomstig uit verschillende landen, die elke een bedrijf hebben op de hoek van een kruispunt in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer. Ondernemer Mustafa Boughaba komt uit Marokko en runt viswinkel ‘De Dolfijn.’ Flip Ensel is de Nederlandse eigenaar van café ‘de Fluiter’. Chinees Indisch restaurant ‘Wong Sing’ is de onderneming van de Chinese Chien Hu. En ‘Dias Finance Consultants’ wordt gerund door Glen Dias uit Nieuw Guinea.

In de film worden de ondernemers gevolgd in hun dagelijkse bezigheden. Daarnaast geeft de documentaire een interessante kijk op de manier waarop de verschillende ondernemers van verschillende afkomsten tegen elkaar aankijken. Tegelijkertijd gaat het over hangjongeren die elkaar en de ondernemers kruisen in een achterbuurt. De ondernemers zijn deze hangjongeren liever kwijt dan rijk.

Makers

Regie Annemarie van Zweeden

Camera Onno van der Wal

Geluid Karel Poort

Interview Arabisch Samira Abbos

Mixage Jaques Bol

Montage Ot Louw

Productie-assistentie Ilona Lagher

Eindredactie Wessel van der Hammen

IKON

Achtergrondinformatie

De documentaire De Kruising is uitgezonden in het kader van de documentaireserie Werelden door de IKON

Documentairemaakster Annemarie van Zweeden heeft een aantal beelden laten sneuvelen in de montage. Zij heeft bijvoorbeeld ook nog een gesprek met meneer Boukhadid. Hij is de oprichter van de organisatie 'Fath,' die zich veertig meter van de kruising bevindt. De organisatie wil maatschappelijke en culturele isolement van de Marokkaanse buurtbewoners doorbreken. Van Zweeden heeft er uiteindelijk voor gekozen deze beelden achterwege te laten, omdat zij van mening is dat vijf hoofdpersonen in vijftig minuten meer dan genoeg waren.