De club (documentaire)

Uit B&G Wiki
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte48'08
Mediumtelevisie


Beschrijving

De Club is de laatste documentaire uit een vierdelige serie van de VPRO genaamd Rooksignalen uit De Nieuwe Wereld, afgekort DNW, omtrent globalisatie, uitgezonden op Nederland 3 op 3 december 2000. In deze aflevering wordt de ERT, de European Round Table of Industrialists, onder de loep genomen. De ERT is naar eigen zeggen een 'club van individuen', in hun geval de 49 topondernemers in Europa, waaronder de leiders van bedrijven als Royal Dutch/Shell en Akzo Nobel. Wie zijn ze, wat doen ze en wat is hun macht? "Een kijkje in de kraamkamer van het globaliseringproces".

"Alle regeringsleiders van de EU-landen hebben een brief gehad, waarin ze nadrukkelijk gewaarschuwd worden voor verder getreuzel. Komende week in Nice moeten zij een duidelijk besluit nemen, over de uitbreiding van Europa." Dit is een gedeelte van de inleiding van deze documentaire. De ERT, als fervent voorstanders van uitbreiding van de Europese Unie, is zeer pro-actief in het promoten van het opnemen van voormalig Oostbloklanden. In deze documentaire wordt ingegaan op de kwestie Bulgarije en we worden aan de hand genomen door de wereld van de ERT in hun denken over deze integratie, hun belangen, ideeën en doelstellingen, dit via interviews met leden van de elitaire groep en beelden van bijeenkomsten en vergaderingen. We zien hoe een speciale groep van de ERT Bulgarije klaarstoomt voor opname in de EU.

Makers

Samenstelling IJsbrand van Veelen

Camera Niels van 't Hof

Geluid Mark Witte

Montage Iris Sikking

Research Olaf Oudheusden, Ilze Praagman

Animaties Mattmo Concept & Design, Paul van Ravenstein, Ruben Pater

Online Rienk Leendertse

Mixage Jacco Fransen

Redactie Fleur Amesz. William de Bruijn, Bregtje van der Haak. Marije Meerman, Gijs Meyer Swantee, Hans Otten, Olaf Oudheusden, Ilze Praagman, Rob Schröder, IJsbrand van Veelen

Webredactie Stan van Engelen

Productie Odette Toeset, Yvonne Rave, Alex Klippel

Eindredactie George Brugmans, Frank Wiering

VPRO

Achtergrondinformatie

IJsbrand van Veelen gebruikt in deze documentaire verscheidene beelden en contrasten, die aanzetten tot denken. Zo zien we ondermeer een tegenstelling tussen aan de ene kant beelden van stedelijk Bulgarije, dat zich onbewust is van de manier waarop als het ware over hun maatschappij besloten wordt door de Westerse elite en dat gewoon in onwetendheid doorleeft in armoede, en aan de andere kant de elitaire bijeenkomsten van de ERT met staatshoofden en ondernemers waarbij in overvloed visitekaartjes uitgewisseld worden onder het genieten van exclusieve catering. In de loop van de documentaire wordt geprobeerd de ware doelstellingen en gedachtes achter de ERT te achterhalen, waarbij tegenstellingen worden getoond tussen gedachtegangen van verschillende leden. Aan de hand hiervan is af te leiden, dat er toch wat negatieve kritiek te bevinden is over deze manier van denken en handelen.

De uitzendingen hebben de Dick Scherpenzeel Persprijs 2000 gewonnen. De prijs, ingesteld door toenmalige Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk, gaat naar producties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in niet-westerse landen of die betrekking hebben op Noord-Zuid-verhoudingen in bredere zin. De prijs werd op dinsdag 6 november 2000 door minister Herfkens overhandigd aan de redactie.