De dag dat de dollar valt

Uit B&G Wiki
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50 minuten 31 seconden
Mediumtelevisie


Beschrijving

Per dag lenen de Verenigde Staten 3 miljard dollar van het buitenland om het land draaiende te houden. De Amerikaanse burger leeft ver boven zijn stand en geeft veels te veel geld uit. De dollar wordt steeds minder waard ten opzichte van de Euro en de Yen. De vraag die centraal staat is: hoe lang houdt Amerika dit nog vol? Maarten Schinkel (journalist van het NRC) heeft een scenario geschreven dat zich afpeelt binnen 24 uur, waarin hij uitwerkt wat er zou gebeuren als de dollar valt. Met dat scenario gaat hij langs bij verschillende kenners die vervolgens hun visie geven. Naar voren komt dat de Amerikaanse burger het geschetste scenario niet serieus neemt; de dollar zal nooit vallen. De kenners daarentegen zijn het er over eens dat het niet langer zo door kan gaan en vrezen voor een herhaling van de economische crisis in 1929.

Er worden beelden getoond van verschillende wereldeconomie en 1-op-1 interviews met kenners. Tussendoor zien we Maarten Schinkel zijn scenario uitleggen dat geïllustreerd wordt met beelden. De documentaire gebruikt veel verschillende camerahoeken en beelden waardoor het een dynamisch uiterlijk krijgt.

De dag dat de dollar valt is uitgezonden in de documentairereeks Tegenlicht.

Makers

Regie Roel van Broekhoven

Redactie, scenario Maarten Schinkels

Productie Madeleine Somer, Karin Spiegel

Camera Jackó van 't Hof

Montage JP Luijsterburg

VPRO

Achtergrondinformatie

Het scenario van Maarten Schinkel stamt uit 2005. Tijdens de productie van De dag dat de dollar valt is het drie jaar later en is een gedeelte van dat scenario in slowmotion realiteit geworden.