De illusionist

Uit B&G Wiki
Periode1983
Beschikbaar in archiefNiet beschikbaar
Genrespeelfilm
Decennia1980-1989
Lengte90 minuten
Mediumbioscoop
Externe infoWebsite Jos Stelling


Beschrijving

Op basis van de theatervoorstelling De Tragiek met en van Freek de Jonge schrijven Jos Stelling en Freek de Jonge het scenario. In De illusionist gaan fictie, werkelijkheid, droom en illusie naadloos in elkaar over. Is het de fantasie van een figuur die in het begin om de hoek van de (theater-) kleedkamer kijkt?

Centraal staat de geschiedenis van twee broers waarvan de een achter zijn ambities aangaat en de ander door zijn ouders naar een inrichting wordt gestuurd. De verloren jeugd, de mislukte ambitie, een opdringerige moeder, een suicidale vader en een rijke opa bepalen zijn de bron voor een humoristische psychologie in een Nederlands landschap.

Cast

Hoofdpersonage - Freek de Jonge

De broer - Jim van de Woude

De moeder - Catrien Wolthuizen

De vader - Gerard Thoolen

Opa - Carel Lapere

Illusionist - Craige Eubanks

Assistente - Gerrie van de Klei

Makers

Regie Jos Stelling

Scenario Freek de Jonge, Jos Stelling

Camera Theo van de Sande

Production Designer Gert Brinkers

Geluid Bert Flantua

Editor Rimko Haanstra

Muziek Willem Breuker

Uitvoerend producent Stanley Hillebrandt, Big Boy Productions

Achtergrondinformatie

De voorstellingen van Freek de Jonge zijn verbaal zeer sterk, maar de film is bijzonder genoeg zonder dialogen. De films van Jos Stelling zijn beeldend. Dat biedt aan acteurs Jim van der Woude, Gerard Thoolen én Freek de Jonge mogelijkheden om met mimiek de toeschouwer te bespelen. De uitbundige kostuums en het Nederlands landschap worden gebruikt om de situaties uit te vegroten. De Nederlandse kring van filmjournalisten kiest de film tijdens de Nederlandse Filmdagen 1983 als beste film.

De muziek die Willem Breuker voor de film componeert is jarenlang door de omroep Veronica gebruikt in de Veronica zomertour, 'Veronica komt naar je toe deze zomer'.