De laatste markt

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49’16
Mediumtelevisie
Externe infoTegenlicht


Beschrijving

De laatste markt is een documentaire geproduceerd in opdracht van het programma Tegenlicht. In deze documentaire schijnt de Indiase econoom C.K. Prahalad een nieuw licht op de economie van de lage inkomens binnen India. India kent een enorme hoeveelheid mensen onder de armoedegrens. Prahalad geeft aan hoe bedrijven deze mensen kunnen zien als consumenten, door in te spelen op de vraag van deze doelgroep, want "als we de armen niet meer zien als slachtoffer of last, maar ze beschouwen als prijsbewuste consumenten opent zich een wereld van nieuwe mogelijkheden". Tevens laat de documentaire dit businessmodel in werking zien bij het bedrijf Philips, die zaklampen, houtovens, en andere producten produceert voor deze doelgroep.

Aan het woord komen onder andere C.K. Prahalad (hoogleraar aan de University of Michigan Business School), Stuart Hart (Professor management, Cornell Universiteit, VS) en K. Ramachandran (destijds chief executive, Philips, India).

Makers

Regie Shuchen Tan

Research Gijs Meyer Swantee, IJsbrand van Veelen, Martijn Kieft

Productie Judith van den Berg

Camera Niels van ’t hoff

Montage Rinze schuurman

Geluid Mark Witte, Menno Euwe

Eindredactie Doke Romeijn, Jos de Putter

VPRO

Achtergrondinformatie

De laatste markt behandelt de theorie van C.K. Prahalad. In 2004 schrijft hij het boek The Fortune at the Bottom of the Pyramid: Eradicating Poverty through Profits (Wharton School Publishing, 2004). De laatste markt tracht de theorie uit dit boek vorm te geven aan de hand van India. Philips is tevens een van de eerste bedrijven die de theorie uitvoert in de praktijk op de Indiase markt