De onzichtbare werkelijkheid

Uit B&G Wiki
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
MediumTelevisie
Externe infode Filmkrant


Beschrijving

De onzichtbare werkelijkheid is het negende deel in de 10-delige documentaire reeks De 10 geboden. Aan tien documentairemakers is voor deze serie gevraagd om een documentaire te maken met als leidraad een van de tien geboden. In deze aflevering vormt het gebod: "Gij zult geen valse getuigenis spreken tegen uw naaste" de rode draad. We volgen verslaggever Gerri Eickhof tijdens zijn werkzaamheden voor het NOS Journaal.

Naast stof tot nadenken over nieuwswaardigheid van items, biedt de documentaire ook een kijkje op de redactie van het NOS-journaal en de hectiek die zich daar afspeelt. Ook is de documentaire een persoonlijk portret van Gerri Eickhof. Zo vertelt hij over de belangrijke rol die zijn moeder in zijn werk speelt en vertelt hij zelf over de ‘sticker-affaire’. Gerri is het niet eens met de NAVO-bombardementen die in 1999 worden uitgevoerd, waarbij de televisiestudio’s in Belgrado geraakt worden. Zijn vaste visagiste komt daarbij om, maar ook andere, onbekende, collega’s uit het vak. Hij maakt een statement door tijdens zijn bijdrage voor het journaal van zes uur een sticker te dragen met een schietschijf, als protest. Bij het achtuurjournaal is dit beeld van hem er zonder zijn medeweten uitgehaald. Hierover is Eickhof hevig ontzet.

Makers

Regie en scenario Pieter Fleury

Camera Sander Snoep, Peter Brugman

Geluid Mark Weβner

Montage Jos Driessen

Productieleider Estelle Bovenlander

Producent Carmen Cobos, Kees Ryninks

Eindredactie Wessel van der Hammen

IKON

Achtergrondinformatie

In november 2000 is er in de Filmkrant een interview te lezen met de producenten van De 10 geboden. Lees het interview hier. In dit artikel wordt naar deze aflevering uit de reeks verwezen met ‘Geen valse getuigenis.’ Op dat moment wordt de serie echter nog gemonteerd.

Al eerder maakt een filmmaker een serie over de tien geboden, dit is de Poolse Kieślowski. Zijn serie heet Dekalog (1989). Deze serie wordt ruim tien jaar voor De 10 Geboden ook door de IKON uitgezonden. De lovende kritieken over die eerste serie zijn tien jaar later wat meer getemperd voor deze serie. De gevestigde filmmakers met grote reputaties die gevraagd worden voor de serie scheppen namelijk erg hoge verwachtingen. Maar zowel Jos van der Burg en Kees Sluys zijn in respectievelijk het Parool en de VPRO-gids gematigd enthousiast over de serie. In plaats van een extra betekenis te geven aan de geboden zou de serie meer dienen als ‘kapstok om weer een aantal films aan te op te hangen’ en ‘gangbare tv-producties’ op leveren. In hun commentaren spreken de recensenten echter niet specifiek over deze aflevering.